Likier
ten doskonale sprawdzi się na świątecznym lub sylwestrowym stole, ale
nie tylko, równie dobrze smakuje w inne dni roku. :) Z tej porcji wyjdzie nam niecały 1 l likieru.
Składniki :
200 g czekoladek Kinder Chocolate
200 ml śmietany 30 %
300 ml świeżego mleka 3,2 %
2 łyżki cukru
250 ml czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę oraz mleko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą , aby cukier się nieco rozpuścił. Następnie dodaj połamane na mniejsze kawałki czekoladki. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj cały czas mieszając. Podgrzewamy do momentu, aż czekoladki się całkiem rozpuszczą , a masa zacznie lekko parować. Nie doprowadzamy do zagotowania ! Następnie zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdyby na wierzchu masy zrobił się kożuch, zdejmujemy go łyżką . Wlewamy cienkim strumieniem wódkę, cały czas mieszając. Mieszamy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Rozlewamy likier do butelek, szczelnie zamykamy korkami. Odstawiamy trunek na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni w chłodne miejsce. Przed każdym użyciem wstrząsamy butelką , aby likier miał jednolitą konsystencję . Likier przechowujemy w chłodnym miejscu. Nie przechowujemy go zbyt długo, aby nam się nie zepsuł, najlepiej wypić go w ciągu kilkunastu dni. Likier z kinderek jest o dość łagodnym smaku, dlatego jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki warto odjąć trochę wódki i wlać spirytusu np. 200 ml wódki wymieszać z 50 ml spirytusu 95 %.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !