Jemioła zawiera polipeptydy i glikoproteidy, acetylocholinę, beta-fenylo-etyloaminę, tyraminę, lektyny glikoproteinowe, fenylopropanoidy (syringina), kwas kawowy i gentyzynowy, wiskotoksyny, flawonoidy, terpenoidy, sterole i alkaloidy.
Składniki :
60 g świeżego ziela jemioły
1 l czerwonego wytrawnego wina
Sposób wykonania :
Jemiołę do celów leczniczych zbieramy od początku października do połowy grudnia oraz w marcu i kwietniu. Jemioła zebrana w inne miesiące nie ma właściwości leczniczych. Jemioła, która rośnie na topolach i dębach, uchodzi za najsilniej działającą , ale ta, która rośnie na sosnach, jodłach lub drzewach owocowych też ma właściwości lecznicze. Na jemiole zbieranej na wiosnę ( marzec, kwiecień ) nie ma już białych owoców, które zostały zjedzone przez ptaki w zimie. Białe jagody z jemioły zawsze usuwamy, gdyż są one trujące. Do przygotowania wina z jemioły przeznaczamy liście wraz z małymi gałązkami, które najpierw trzeba dokładnie umyć, osuszyć, a następnie posiekać ostrym nożem na mniejsze kawałki. Rozdrobnione ziele wrzucamy do czystego suchego słoja i zalewamy winem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem w celu zmieszania się składników. Następnie przecedzamy przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki płynu. Wino rozlewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zamykamy korkiem. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Stosowanie wina :
1 mały kieliszek trunku raz dziennie.
Właściwości :
Wino z jemioły rozszerza naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi, dlatego wskazana jest osobom z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Wpływa także normalizująco na pracę serca, a także uspokaja, łagodzi niepokój i ułatwia zasypianie. Pomoże również zwalczyć patogeny wywołujące przeziębienie, grypę czy zapalenie oskrzeli. Jemioła działa również przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, a także łagodzi problemy z oddychaniem, przyniesie więc ulgę w kaszlu i objawach astmy oskrzelowej. Każde użycie jemioły należy skonsultować z lekarzem lub fitoterapeutą , ponieważ roślina ta wykazuje silne działanie, a w zbyt dużych dawkach może być toksyczna i wywołać zatrucie.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej
zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć
informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany
w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w
sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i
prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz