piątek, 20 czerwca 2025

Nalewka na nerwobóle.

 

Melisa.

 

 

Składniki :

Po 2 łyżki :
tymianku
melisy
dziewanny
rozmarynu
korzenia kozłka lekarskiego
Po 1 łyżce :
owoców jałowca
owoców głogu
500 ml alkoholu 60 %

Sposób wykonania :

 Wszystkie rozdrobnione zioła wymieszaj, wsyp do czystego słoja, zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z ziół. Nalewkę przelej do butelki, najlepiej z ciemnego szkła. Na butelkę naklej etykietę z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

 

     Stosowanie :
 Zażywaj po 10 kropli nalewki na łyżeczce cukru rano i wieczorem przez 3 tygodnie. Następnie obowiązkowo zrób tydzień przerwy i kurację powtórzyć.

 

     Właściwości :
 Nerwobóle są związane z uszkodzeniem nerwu obwodowego przenoszącego bodźce zmysłowe do mózgu. Zwykle spowodowane są podrażnieniem lub uszkodzeniem nerwu. Może to być efekt przebytych lub przewlekłych stanów zapalnych, ucisków, urazów. Niezależnie od ich przyczyny nerwobóle zmniejszy lub zupełnie wyeliminuje ta nalewka, której regularne stosowanie ułatwi regenerację nerwów. Szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na przewlekłe bóle neurologiczne typu neuralgia czy rwa kulszowa. 

 

     Rada :
 
Aby otrzymać 500 ml alkoholu 60 % należy wymieszać 315 ml spirytusu 95 % z 200 ml wody.  

 

 

    Życzę zdrowia !  

 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz