wtorek, 23 lipca 2024

Nalewka z borówki leśnej ( na biegunkę ).

 

Owoce borówki leśnej.

 

 

Składniki :

3 szklanki dojrzałych owoców borówki leśnej 0,5 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania : 

 Borówki przebierz, usuń wszystkie zanieczyszczenia, umyj pod bieżącą zimną wodą ( najlepiej w cedzaku lub na sitku ), osusz z nadmiaru wody. Owoce wsyp do czystego słoja, zalej wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 - 4 tygodnie. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, w celu zmieszania się składników. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko. Nalewkę rozlej do mniejszych butelek ( np. 250 ml ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu z dala od dostępu dzieci. Nalewka jest gotowa do spożycia.

  Stosowanie :

Pij w razie potrzeby ( biegunki ) kilka razy dziennie po 14 kropli nalewki na niewielką ilość cukru lub czystej wody ( 1 łyżeczkę do herbaty ).
 
  Właściwości nalewki : Owoce borówki leśnej mają dużo związków typu katechin, w tym garbników, to dzięki nim mają działanie zapierające. Wykazują one też właściwości przeciwzapalne, ściągające i bakteriobójcze. Pozytywnie wpływają na motorykę jelit oraz błony śluzowe, które wyściełają przewód pokarmowy.
 
 
Życzę zdrowia ! 

  


poniedziałek, 22 lipca 2024

Mikstura antynowotworowa z ostrej papryczki.

 


 

 

Składniki :

1 i 1/2 kg ostrej papryczki
1 1/2 l oleju lnianego nierafinowanego
 

Sposób wykonania :

 Papryczki umyj w zimnej wodzie, osusz z nadmiaru wody. Na ręce załóż gumowe ( np. lateksowe ) rękawiczki. Z papryczek odkrój ostrym nożem ogonki. Wszystkie papryczki posiekaj na czystej ( najlepiej nieużywanej do niczego innego ) drewnianej desce możliwie jak najdrobniej. Wsyp posiekaną papryczkę do większego czystego i suchego słoja. Zalej papryczkę olejem, wymieszaj dokładnie czystą łyżką . Słój zamknij wieczkiem i wstaw na 10 - 14 dni do lodówki. W tym czasie codziennie zamieszaj zawartość słoja. Po tym czasie przecedź miksturę przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z papryczek. Przelej otrzymany płyn do czystych suchych butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem. Miksturę przechowuj w lodówce lub innym chłodnym ciemnym miejscu z dala od dostępu dzieci. 

      Stosowanie :
 
Pij miksturę 5 razy dziennie przed każdym posiłkiem po
1 łyżeczce do herbaty. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości. 

     Właściwości :
 
Mikstura ta zawiera dużo kapsaicyny, która pomaga niszczyć komórki nowotworowe. Ma ona także działanie przeciwzapalne i  antyoksydacyjne. Olej lniany to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Ze względu na działanie antyoksydacyjne może chronić przed rozwojem nowotworów, wspomaga również trawienie oraz metabolizm.

     Rada 1 :
 
Na miksturę wybierajmy najostrzejsze odmiany ostrych papryczek, np. Habanero, Piri- piri itp. Najostrzejsze odmiany zawierają najwięcej kapsaicyny. 

     Rada 2 :
 
Mleko do popijania mikstury najlepsze będzie prosto od krowy, niepasteryzowane ! Mleko w plastikowych butelkach ze sklepu pasteryzowane się nie nadaje.

 

 

   Życzę zdrowia ! 

 

 

wtorek, 9 lipca 2024

Zdrowotne wino z buraków i czarnej porzeczki.

 

Młode buraczki ćwikłowe.

 

 

Składniki :

3 kg młodych buraków ćwikłowych
1 l świeżo wyciśniętego soku z czarnej porzeczki
1 i 1/2 kg cukru (najlepiej trzcinowego)
4 l wody
1 cytryna
drożdże do win czerwonych (Bordeaux, Burgund)

Sposób wykonania :

 Świeżo zebrane buraczki wyszorować dokładnie pod bieżącą zimną wodą . Buraki najlepiej wyszorować szczoteczką . Następnie usuwamy korzonki oraz liście. Umyte buraki pokrój w cienkie krążki ( około 1 cm ) razem ze skórką . Wrzuć do emaliowanego garnka, zalej wodą ( 4 l ). Garnek postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż buraki będą miękkie ( nie za długo ! ). Odstaw do wystudzenia. Odcedź przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Do odwaru wsyp cukier, mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj. Umyte porzeczki oderwij od gałązek, wyciśnij z nich sok w sokowirówce, a najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok wymieszaj z wcześniej przygotowanym odwarem buraczanym. Dodaj przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże winne, wymieszaj. Wlej do małej butli na wino. Zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie możemy wino dosłodzić. 10 dkg cukru lub trochę więcej rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku, wystudź. Syrop wlej do wina, wymieszaj. Zamknij butlę ponownie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Następnie zlej wino ostrożnie znad białawego osadu na dnie słoja. Wlej wino do czystej butli. Butlę szczelnie zamknij korkiem najlepiej z rurką fermentacyjną . Odstaw w chłodniejsze ciemne miejsce na 2 miesiące lub dłużej. W tym czasie wino dofermentuje i się wyklaruje. Po tym czasie zlej ostrożnie wino znad osadu, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą produkcji. Wino przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Nabierze ona smaku po 6 miesiącach leżakowania. Warto jednak poczekać dłużej, ponieważ zyska ono wtedy na smaki i aromacie. Wino buraczane ma piękny czerwony kolor i oryginalny smak. Traktuj go nie jako typowy trunek, lecz napój o prozdrowotnych właściwościach. Oczywiście wino to pijemy z umiarem. 

       Właściwości wina :
 
Wino pomaga odtruć organizm z toksyn oraz kwasu moczowego. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Usprawnia krążenie krwi i łagodnie obniża ciśnienie. Odkwasza nasz organizm, poprawia trawienie, wspomaga pracę wątroby. Stanowi ono też źródło aktywnych antyoksydantów, dlatego posiada właściwości przeciwnowotworowe. Wino to polecane jest osobom chorym na anemię . Warto szczególnie po nie sięgać w okresie wczesno wiosennym, po przebytej chorobie i ogólnym osłabieniu organizmu. .

      Rada :
 
Na wino wybierz buraki i porzeczki najlepiej z własnej działki lub zakup u zaufanego rolnika, nie kupuj ich w sklepach wielkopowierzchniowych !   

 

  Życzę zdrowia !

 

  

wtorek, 2 lipca 2024

Nalewka cebulowa ( dla słabych włosów ).

 

Cebula zawiera duże ilości siarki.

 

 

Składniki :

1 duża dorodna cebula
wódka czysta 40 %


Sposób wykonania :

 Obraną cebulę pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do czystego słoja. Zalej wódką tak, aby cała cebula była nią przykryta. Wódki powinno być około 1 cm nad warstwą cebuli. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Dopilnuj, aby cebula nie wystawała nad powierzchnię alkoholu. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia. Nalewki nie odcedzamy, odlewamy tylko potrzebną ilość, a resztę zostawiamy w słoju razem z cebulą . 

      Stosowanie naleweczki :
 
Odlewamy ze słoja niewielką ilość nalewki, wcieramy rękami w skórę głowy i włosy. Robimy to dokładnie przez kilka minut. Czynność tę wykonujemy przed każdym myciem głowy. Zamiast nalewki możemy wcierać świeżo wyciśnięty sok z cebuli. Wcieranie nalewki jest wygodniejsze ( nie trzeba za każdym razem wyciskać soku z cebuli ), a efekty są porównywalne.

      Właściwości :
 Dzięki stosowaniu nalewki cebulowej nasze włosy
(i skóra głowy) będą mocniejsze, zdrowsze, przeciwdziała łysieniu. To wszystko dzięki zawartym w cebuli składnikom np. dużej ilości siarki.  

 

   Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 24 czerwca 2024

Wino wieloowocowe ( bardzo dobre ).

 

W tym roku też je nastawiłem.

 

 Wino ma piękny ciemnoczerwony kolor, jest smaczne i aromatyczne. Pamiętaj, aby do wina użyć zdrowych, dojrzałych owoców. W tym roku do wina dałem po raz pierwszy drożdże z pożywką . Nie trzeba ich wcześniej przygotowywać tylko wsypuje się je od razu do moszczu. 

 

 Składniki :

5 kg ciemnoczerwonych czereśni
3 kg czarnej porzeczki
2 kg wiśni
2 kg borówki amerykańskiej
7 l wody
3 kg cukru
drożdże winiarskie do win czerwonych
pożywka

Sposób wykonania :

 Wszystkie owoce umyj, osusz z nadmiaru wody. Czereśnie i wiśnie wydryluj, Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, zmiażdż razem z borówkami tłuczkiem. Rozdrobnione owoce wsyp do dużego garnka ( najlepiej emaliowanego ). Wsyp 1 kg cukru, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 2 dni. Garnek przykryj gazą lub ściereczką . Następnie wodę zagotuj z 1 kg cukru, ostudź. Przygotuj drożdże według przepisu na opakowaniu. Letni syrop ( 25 - 30 C ) wlej do moszczu, wymieszaj, dodaj drożdże z pożywką, dokładnie wymieszaj. Wlej do butli lub wiaderka z rurką fermentacyjną . Użyłem butli o pojemności 25 l. Odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni. Po tym czasie przecedź zawartość balona przez gęste sitko lub gazę , wyciśnij resztki soku z moszczu. W razie potrzeby możesz dodać teraz cukru. Warto wino dosłodzić, bo wychodzi dość wytrawne. Otrzymany płyn przelej z powrotem do balona ( ja wlałem do drugiego mniejszego ), balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon z winem w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące lub nawet jeszcze dłużej. W tym czasie wino dofermentuje oraz ładnie się wyklaruje. Następnie zlej wino ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Wino przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Wino możesz skosztować gdy poleży co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej rok. 


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !



sobota, 15 czerwca 2024

Nalewka z zielonych orzechów włoskich ( na miodzie ).

 

Moja orzechówka rocznik 2020.

 

 Nalewka ma ciemnobrązowy kolor, Jest mało słodka, taka półwytrawna, ale ona nie ma zbytnio smakować, tylko ma mieć prozdrowotny wpływ nasz organizm. W tym roku trzeba uważać, aby nie przegapić zbiorów, bo wszystko rozwija się około 3 tygodnie wcześniej niż zwykle.

 

Składniki :

2 kg zielonych orzechów włoskich
3 l spirytusu 95 %
1,5 l wody + 0,5 l
2 laski cynamonu
6 - 8 goździków
sok z 2 cytryn
1/4 gałki muszkatołowej
1 l miodu ( lipowy lub gryczany )

Sposób wykonania : 

 Umyte i osuszone orzechy pokrój na plastry o grubości około 5 mm, wrzuć do czystego słoja, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Zalej spirytusem wymieszanym z wodą . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej płyn do drugiego słoja, a do orzechów dodaj miód, wymieszaj. Odstaw na 2 tygodnie. Często wstrząsaj słojem, aby miód się rozpuścił . Następnie zlej miód z orzechów. Wlej go do słoja, do którego wcześniej był zlany płyn ( alkohol ). Orzechy zalej 1/2 l ciepłej wody, wymieszaj. Odstaw na 2 - 3 dni, często mieszając. Orzechy przecedź przez gęste sitko lub gazę złożoną we czworo. Połącz wszystkie płyny ze sobą . Wlej nalewkę do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ), odstaw na 6 - 8 tygodni. W tym czasie nalewka będzie się klarować samoczynnie. Nazywa się to klarowanie grawitacyjne. Wszystkie osady będą opadać powoli na dno słoja. Następnie zlewamy nalewkę ostrożnie znad osadu, rozlewamy do butelek, najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Trunek odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na przynajmniej 10 -12 miesięcy. Najlepiej gdy poleży 2 lata, wtedy ujawni się pełnia smaku i aromatu naleweczki. Trunek odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na przynajmniej 10 -12 miesięcy. Najlepiej gdy poleży 2 lata, wtedy ujawni się pełnia smaku i aromatu naleweczki.  

 

      Właściwości :

 Dzięki temu trunkowi możemy skutecznie pozbyć się biegunki, grypy żołądkowej czy nieżytu w układzie pokarmowym, a nawet pasożytów, które znajdują się w naszym organizmie. Mało kto wie, że nalewka z zielonych orzechów włoskich pomaga usunąć problem, jakim są hemoroidy, żylaki oraz infekcje wywołane gronkowcem, oraz paciorkowcem. 

       Rada :
 
Zielone orzechy włoskie zbieramy od połowy czerwca do połowy lipca. Kroimy je na drewnianej desce, ostrym nożem, w gumowych rękawicach.

 

Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 14 czerwca 2024

Nalewka z agrestu i czerwonej porzeczki.

 

Agrest powinien być dojrzały, ale nie przejrzały.

 

 Nalewka agrestowo - porzeczkowa ma kwaskowaty smak, jest smaczna dlatego będzie cieszyć swoim smakiem nasze podniebienie. Ma także dużo prozdrowotnych właściwości, dlatego zachęcam do zrobienia tego trunku, zwłaszcza gdy mamy w swoim ogrodzie krzaki agrestu i czerwonej porzeczki.

 

Składniki :

1 kg dojrzałego agrestu
0,5 kg czerwonej porzeczki
0,5 l spirytusu 95 %
40 - 50 dkg cukru
600 ml wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania : 

 Agrest oczyść, usuń ogonki i zeschłe kwiaty, opłucz, osusz. Umyte porzeczki oderwij od gałązek. Owoce wsyp do czystego większego słoja, zasyp cukrem. Wstrząśnij mocno słojem, aby owoce wymieszały się dokładnie z cukrem. Słój przykryj ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnie wymieszaj spirytus z wodą , wlej do słoja z owocami. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 4 - 6 tygodni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu całość wymieszać. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę . Dodatkowo przefiltruj nalewkę np. przez bibułę filtracyjną . Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na kilka miesięcy, w tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

      Właściwości :
 Nalewka ta to naturalny środek na trawienie, odporność i nadciśnienie. Działa także przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwutleniająco. 

     Rada :
 
Na nalewkę wybieraj owoce zdrowe, dojrzałe, najlepiej z własnego ogrodu, wtedy będziemy mieć pewność, że nalewka będzie smaczna i zdrowa. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !



czwartek, 13 czerwca 2024

Nalewka truskawkowa ( na wzmocnienie ).

 

Truskawki najlepsze będą z własnego ogrodu.

 

 Nalewka z truskawek to nie tylko smak i aromat, ale także prozdrowotne właściwości. Dlatego warto przygotować ten smaczny i zdrowotny trunek.

 

 Składniki :

1,5 kg dojrzałych truskawek
500 ml spirytusu 95 %
300 ml czystej wódki 40 %
150 ml wody
20 dkg cukru
sok z 1 cytryny 


Sposób wykonania :

 Truskawki umyj, poczekaj, aż ociekną z nadmiaru wody, usuń szypułki, przekrój na połówki ( duże na ćwiartki ), wrzuć do czystego większego słoja, zasyp cukrem. Wstrząśnij słojem, aby owoce zmieszały się z cukrem. Słój przykryj ściereczką lub gazą , odstaw na noc w ciepłe miejsce. W tym czasie truskawki puszczą sok. Następnie zalej owoce spirytusem wymieszanym z wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 8 - 10 dni. Od czasu do czasu zakołysz słojem. Po tym czasie przecedź przez gazę złożoną we czworo. Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny, wlej i wymieszaj z przecedzonym płynem. Dodatkowo możesz przefiltrować nalewkę przez np. bibułę filtracyjną. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie naleweczka dojrzeje. 

       Właściwości :
 
Domowa naleweczka z truskawek ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, system krążenia, pomaga w chorobach reumatycznych. W truskawkach znajduje się potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk i mangan oraz fitocydy, które słyną z właściwości bakteriobójczych.

        Rada :
 Na nalewkę najlepsze będą truskawki z własnego ogrodu lub zakupione z pewnego źródła.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !


środa, 5 czerwca 2024

Nalewka 3 porzeczki.

 


 

 Nalewka ta poza walorami smakowymi ma także właściwości zdrowotne. Bogactwo witaminy C sprawia, że nalewka z porzeczek jest doskonałym remedium na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych,  wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, a nawet dba o urodę i poprawia kondycję cery.

 

Składniki :

po 30 dkg porzeczki czerwonej, białej i czarnej
1 l czystej wódki 40 %
25 - 35 dkg cukru 

 
Sposób wykonania :

 Porzeczki na nalewkę muszą być dojrzałe, zdrowe, najlepiej z własnego ogródka lub zakupione z ekologicznych upraw. Można też zapytać babcię lub dziadka, czy nie mają  na działce porzeczek. Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek, odważ odpowiednią ilość, wsyp do czystego większego słoja. Zalej wódką . Jeśli chcesz, możesz użyć mocniejszego alkoholu, ale nie powyżej 70 % . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej alkohol do drugiego słoja, a owoce zasyp cukrem, wstrząśnij nim, aby cukier oblepił porzeczki. Cukru możesz dać więcej jeśli lubisz słodsze trunki. Słój odstaw na kolejne 2 tygodnie, w tym czasie często wstrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił . Następnie wlej wcześniej zlany alkohol do słoja z porzeczkami, odstaw na 2 - 3 dni, pamiętaj o częstym mieszaniu. W ten sposób dokładnie wypłukamy cenne składniki z nastawu. Na końcu przecedź nalewkę przez gazę złożoną we czworo. Dodatkowo możesz ją przefiltrować przez bibułę filtracyjną . Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie nalewka się przegryzie. 

        Rada :
 
Nalewkę można przygotować, zastępując cukier miodem, ale powinien to być miód np. wielokwiatowy. Nalewka z miodem będzie mieć inny trochę smak, ale będzie za to zdrowsza.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

piątek, 31 maja 2024

Nalewka na kwiatach czarnego bzu.

 

Kwiaty czarnego bzu.

 

Nalewka na kwiatach czarnego bzu ma ładny złoty kolor, ładny aromat oraz dobry smak. Jest pomocna szczególnie podczas przeziębień ponieważ ma działanie napotne i obniża gorączkę . 

 

Składniki :

30 - 40 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 l spirytusu 70 %
70 - 80 dkg cukru
800 ml wody
3 cytryny
2 limonki
skórka z 1 - 2 cytryn

Sposób wykonania :

 Kwiaty bzu zbieramy w słoneczną pogodę , zanim kwiatki zaczną się osypywać. Ścinamy całe baldachy, które później należy umieścić w zacienionym miejscu na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie odcinamy kwiaty nożyczkami od gałązek, delikatnie, aby nie strącić pyłku z kwiatów. Kwiaty wrzucamy do czystego słoja. Z 1 lub 2 cytryn obieramy cieniutko skórkę, bez białej błonki, kroimy na mniejsze kawałki. Oczywiście cytryny wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kwiaty zalewamy spirytusem, mieszamy. Słój zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 12 - 14 dni w ciemne miejsce. Najlepiej codziennie wstrząsamy słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki płynu z kwiatów. Wodę zagotowujemy z cukrem. Po wystudzeniu dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i limonek ( bez pestek ! ), mieszamy. Syrop wlewamy do wcześniej zlanego alkoholu, mieszamy dokładnie. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy korkami. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Odstawiamy na minimum 3 miesiące w ciemne chłodne miejsce. 

        Właściwości naleweczki :
 Nalewka z kwiatów czarnego bzu zawiera flawonoidy, które wykazują działanie napotne i obniżające gorączkę. Ma działanie wykrztuśne, dzięki temu łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Nalewka ta wspomaga także usuwanie toksyn z organizmu, stymuluje perystaltykę jelit. Zmniejsza również stany zapalne skóry i świąd. Polecana jest jako wsparcie w leczeniu
Helikopter piroli. 

       Stosowanie :
 
Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że nalewka z kwiatów czarnego bzu jest produktem leczniczym i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 30 ml dziennie. 

 

           Życzę zdrowia !