Anyż gwiaździsty. |
Składniki :
20 g ziaren anyżu
0,5 l czystej wódki 40 %
miód
Sposób wykonania :
Ziarna
anyżu wsyp do czystego słoja, zalej 250 ml czystej wódki. Słój zamknij i
odstaw na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie
zlej alkohol, przelej do butelki, a ziarna anyżu zalej ponownie 250 ml
czystej wódki. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Następnie połącz obie
nalewki, dopraw do smaku płynnym miodem. Przefiltruj przez gazę. Rozlej
do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z datą produkcji, nazwą
nalewki i sposobem zażywania.
Sposób stosowania :
Pij
po 15-20 kropli nalewki anyżowej 3 razy dziennie przy silnym kaszlu (
nalewka ta działa wykrztuśnie ), mieszając nalewkę z cukrem lub niedużą
ilością letniej wody. Nalewka ta pomaga również w bólach brzucha i
pobudza trawienie.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Życzę zdrowia !
Interesujący przepis na nalewkę :)
OdpowiedzUsuń