Nalewka ta charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatem. Ma działanie rozgrzewające i pobudzające. Doskonale nadaje się na zimowe chłody. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce chili znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga ochronę serca dzięki swoim właściwościom obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Pomoże też rozpuścić fibryny, które odpowiadają za tworzenie się zakrzepów w naszych naczyniach krwionośnych. Nalewka z papryczek pomoże także spalić tłuszcz w naszym organizmie, a zatem i zgubić zbędne kilogramy. Pomoże w walce z rakiem, zapobiegnie bólom głowy i migrenom, a także nie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego. Jest doskonała do nacierania obolałych mięśni i stawów, ponieważ kapsaicyna ma także działanie przeciwbólowe.
Składniki :
4 świeże papryczki chili
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Papryczkę
chili opłucz, osusz, usuń nasiona, pokrój na kawałki, wrzuć do czystego
słoja. Następnie papryczkę zalej wódką , słój szczelnie zamknij i
odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez bibułę
filtracyjną lub gazę. Rozlej do butelek, zakorkuj. Można ją już pić. Nalewkę pijemy w niewielkich ilościach ( jest bardzo ostra, piekąca ), najlepiej popijając wodą.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Na zdrowie !
Na pewno świetnie rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuń