Cynamon to nie tylko przypraw do ciast. |
Dzisiaj przepis na naleweczkę , która doskonale nas rozgrzeje, w sam raz na jesienno-zimowe chłody. Na pewno się Wam przyda.
Składniki :
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka miodu lipowego
0,5 l białego wytrawnego wina
0,5 l rumu
Sposób wykonania :
Białe
wino wlej do rondla, wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj. Rondel
postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym
ogniu przez około 2-3 minuty. Gorący płyn przelej do termosu, szczelnie
zamknij i odstaw na dobę. Następnie przecedź płyn przez gęste sitko lub
gazę , odrobina osadu ( przypraw ), może zostać w nalewce. Dodaj miód,
wymieszaj, aby się rozpuścił ( płyn możesz lekko podgrzać do około 35 C,
aby miód łatwiej się rozpuścił ). Wlej rum, wymieszaj dokładnie. Rozlej
trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 2 tygodnie.
Zastosowanie :
Nalewka
ta doskonale rozgrzewa zmarznięte stopy i dłonie w chłodne
jesienno-zimowe dni. Jest polecana szczególnie dla osób, którym łatwo
marzną stopy i dłonie. Łyżkę stołową nalewki dolewamy do ciepłej herbaty
( ale nie gorącej ! ) i pijemy przed wystygnięciem jej.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz