Na likier wybieramy zdrowe, dojrzałe mandarynki. |
Likier mandarynkowy ma piękny aromat oraz niepowtarzalny smak, ale o tym możesz przekonać się dopiero za kilka miesięcy, gdy likier dojrzeje, warto poczekać. 🍷 :) W przepisie jest dość duża ilość cukru, jeśli ktoś nie lubi zbytnio słodkiego to może dać mniej cukru.
Składniki :
10 szt. słodkich dojrzałych mandarynek
1 l spirytusu 95 %
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 laska wanilii
Sposób wykonania :
Mandarynki
umyj, sparz na sicie gorącą wodą , osusz, po nakłuwaj gęsto widelcem
lub wykałaczką. Włóż do czystego słoja, zalej spirytusem, dodaj laskę
wanilii, słój szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce na 4 dni.
Następnie zlej nalew do czystego słoja ( bez owoców ). Cukier rozpuść w
przegotowanej, gorącej wodzie, wlej do niej powoli nalew, cały czas
mieszając. Wystudź, przefiltruj, rozlej do czystych butelek, szczelnie
zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy, aby trunek dojrzał.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !