Na likier wybieramy dobrze dojrzałe, słodkie truskawki. |
Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
25 dkg cukru
500 ml spirytusu 95 %
1/2 szklanki wody
1 limonka
Sposób wykonania:
Truskawki
dokładnie opłucz, usuń szypułki, osusz. Owoce wsyp do czystego słoja,
zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby cukier się wymieszał z owocami.
Słój przykryj gazą lub ściereczką i odstaw na 2-3 godziny, aby truskawki
puściły sok. Spirytus połącz z przegotowaną , wystudzoną wodą , wlej do
owoców. Słój zamknij szczelnie, potrząśnij nim kilka razy i odstaw na
5-6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie
przecedź trunek przez gazę , wlej z powrotem do słoja. Limonkę
dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem. Obierz skórkę z połowy
owocu, wrzuć do słoja z likierem. Z całej limonki wyciśnij sok, przecedź
go, aby nie było w nim pestek i wlej do likieru. Słój zamknij,
wstrząśnij lekko i odstaw na 2 tygodnie, aby się sklarował. Następnie
przefiltruj płyn przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na
butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z
likierem odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Likier nabierze w tym czasie właściwego aromatu i mocy.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !