Na likier wybieramy zdrowa soczyste cytryny. |
Dziś podam Wam przepis na likier mleczno - cytrynowy z nutą wanilii. Jest on godny wypróbowania i polecam go sobie zrobić od czasu do czasu, aby móc nim delektować swoje podniebienie.
Polecam wypróbować przepis. 🍷
Składniki :
50 dkg cytryn obranych ze skórki
otarta skórka z 2 cytryn
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l świeżego mleka
1 laska wanilii
25 dkg cukru
Sposób wykonania :
Obrane
cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie pestki i białą
skórkę. Wsyp do czystego, dużego słoja, zasyp cukrem. Dodaj startą
skórkę z cytryn, przekrojoną na połowę ( wzdłuż ) laskę wanilii,
wymieszaj lekko wszystko razem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na kilka
dni, aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały.
Następnie do słoja wlej świeże mleko, wymieszaj i ostrożnie, powoli wlej
spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne
miejsce na 2 miesiące. Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego
koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych
butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące.
Po tym czasie trunek jest gotowy do picia.
Rada : jeśli nie wiesz z jakiej uprawy pochodzą Twoje cytryny to w ten
prosty sposób możesz usunąć z nich pestycydy : Wlej do garnka 1 l wody,
dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj.
Zanurz w wodzie owoce przez 3 minuty ( jeśli część cytryny nie jest
zanurzona w wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij
owoce z wody i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda w której
kąpaliśmy owoce może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków (
pestycydów ) będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu. Natomiast
jeśli chcemy pozbyć się z owoców bakterii ( E. Coli, Salmonella i innych
) wykonujemy tę czynność : Do do garnka wlej 1 l wody, dodaj pół
szklanki octu winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego
spirytusowego ), wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz cytryny tak, aby
były nią całkiem przykryte ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w
wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3
minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !