Składniki :
1 butelka czerwonego wina ( może być słodkie, półsłodkie lub wytrawne )
1 szklanka wody
2 łyżki cukru (ilość cukru możesz dobrać wg. smaku, oraz od rodzaju wina)
2 łyżki płynnego naturalnego miodu
1 laska wanilii
15-18 goździków ( możesz dać mniej jeśli nie lubisz zbyt intensywnego zapachu tej przyprawy )
kawałek suszonej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania :
Do
emaliowanego garnka ( naczynie nie może mieć śladu najmniejszego obicia
! ) wlej wodę , dodaj cukier, goździki, skórkę pomarańczową i laskę
wanilii przekrojoną wzdłuż. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Następnie
odstaw z ognia, wlej wino, dodaj miód lekko zamieszaj, garnek szczelnie
przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Wino powinno się tylko lekko
podgrzewać i naciągać smakiem i aromatem przypraw, w żadnym razie nie
możemy dopuścić, aby wino się gotowało ! Wino podgrzewamy przez kilka,
kilkanaście minut. Grzane wino podajemy w wygrzanych filiżankach,
kamionkowych lub ceramicznych kokilkach. Wino to wybornie smakuje i
pachnie przyprawami.
Rada : Do grzania nadaje się każde czerwone wino, także domowej roboty. Do grzania nie nadają się wina białe.
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Najlepsze na zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuń