sobota, 20 marca 2021

Domowy koniak 2 ( z suszonych śliwek ).

 

Domowy koniak im dłużej poleży, tym będzie lepszy.

 
 

Składniki :
0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich ( niewędzonych ! )
średnia garść rodzynek (dobrej jakości)
250 ml spirytusu 95 %
750 ml czystej wódki 40 %
200 ml rumu
1 l wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania :
 Śliwki oraz rodzynki opłucz w letniej wodzie, lecz nie mocz ich zbyt długo, osusz z nadmiaru wody, a następnie wrzuć do dużego ( 3-4 l ) czystego słoja. Do słoja wlej spirytus i wódkę czystą , wstrząśnij słojem lekko, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem, wtedy alkohol szybciej i więcej wydobędzie z owoców to, co w nich najcenniejsze, czyli między innymi smak i aromat. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany nalew wlej do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw go w ciemne miejsce. Natomiast śliwki i rodzynki wsyp do tego słoja, w którym były wcześniej. Zalej je przegotowaną i ostudzoną wodą. Słój szczelnie zamknij , wstrząśnij nim i odstaw na 2 - 3 dni. W tym czasie woda wypłucze resztki cennych składników z owoców. Następnie przecedź owoce przez gazę lub gęste sitko, wyciśnij resztki płynu z owoców np. poprzez ugniatanie ich czystą drewnianą łyżką lub pałką . Otrzymany płyn wymieszaj z rumem i połącz z nalewem z drugiego słoja. Trunek przefiltruj przez filtr np. do kawy, gazę złożoną kilka razy lub lniane gęste płótno. Nalew wlej do czystego słoja (najlepiej z kranikiem) i odstaw na 2 - 3 tygodnie. W tym czasie trunek się wyklaruje. Po tym czasie zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą. Rozlej koniak do butelek, szczelnie zakorkuj. Mogą to być butelki po koniaku, jeśli takie posiadasz. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw koniak jeszcze na co najmniej kilka miesięcy w ciemne i chłodnie miejsce. W tym czasie alkohol nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Popijaj od czasu do czasu, w niezbyt dużych ilościach w miłym towarzystwie, pytając go o ocenę przygotowanego przez Ciebie trunku. Koniak ten ma dość ciemny kolor, podobny do palonego cukru.
             
       Rada :
 Smak koniaku można wzbogacić dodaniem do niego kilku migdałów. Migdały dodajemy razem ze śliwkami i rodzynkami. Ilość migdałów zależy od Waszych upodobań, gustu, ale nie przesadzajmy z ich ilością , lepiej jest dać mniej niż za dużo.
Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem.
 Pamiętaj, im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko schłodzony.


 Pamiętaj, koniak ten nie służy do tego, aby się nimi upić ! 
  Alkohol z własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz