Cebula ma dużo właściwości prozdrowotnych. |
Składniki :
30 dkg cebuli
1 butelka ( 0,75 l ) białego wytrawnego wina
4 łyżki miodu
Sposób wykonania :
Cebulę
obierz, pokrój w drobną kostkę , wrzuć do czystego dużego słoja. Cebulę
zalej winem, dodaj miód, wymieszaj . Słój zamknij wieczkiem i odstaw na
tydzień. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu
zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez
gazę lub gęste sitko, wyciśnij resztki soku z cebuli. Otrzymany płyn
rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Wino przechowuj w ciemnym i
chłodnym miejscu ( piwniczka, dolna część lodówki ). Nie przechowuj go
zbyt długo. Wino cebulowe jest gotowe do picia.
Stosowanie, właściwości :
Pijemy
1 mały kieliszek dziennie. Wino to wzmacnia odporność naszego
organizmu, warto sięgnąć po nie zwłaszcza zimą i wczesną wiosną .
Łagodzi wszelkiego rodzaju infekcje
( przeziębienie, grypa ) oraz kaszel, wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn.
Rada :
Cebula
na wino będzie najlepsza z naszego przydomowego ogródka, wybierajmy
cebulę o jak najostrzejszym smaku. Miód też powinien być bardzo dobrej
jakości, kupujmy go w zaufanych źródłach !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz