sobota, 1 maja 2021

Domowy koniak ( na suszonych śliwkach ).

 

Domowy koniak jest nawet lepszy niż ze sklepu !

 

  

Składniki :
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 l spirytusu 95 %
15 dkg suszonych śliwek 

Sposób wykonania :
 Wodę przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na 1 rok w ciemne i chłodne miejsce.

 Rada : Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem.
 Pamiętaj, im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko schłodzony.




               

  Na zdrowie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz