Domowy koniak jest nawet lepszy niż ze sklepu ! |
Składniki :
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 l spirytusu 95 %
15 dkg suszonych śliwek
Sposób wykonania :
Wodę
przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze
spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. Słój
szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie. Co kilka dni
wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez
gazę , otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek
rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na 1 rok w ciemne i chłodne miejsce.
Rada : Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem.
Pamiętaj,
im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie
smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz
będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko
schłodzony.
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz