Dojrzałe truskawki. |
Truskawki,
które chcemy przeznaczyć na produkcję domowych nalewek lub likierów,
powinny być najwyższej jakości. Powinny być zdrowe, bez śladów chorób,
dobrze dojrzałe, lecz nie przejrzałe, nie powinny być zbyt miękkie.
Najlepsze truskawki na domowy alkohol to te ciemnoczerwone, słodkiej
odmiany. Raczej nie powinniśmy używać truskawek spod tuneli foliowych,
nie mają one takich walorów smakowych jak truskawki, które dojrzewają
pod gołym niebem. Najlepsze będą truskawki z własnej działki czy
ogródka. Takie truskawki świeżo zebrane, umyte pod bieżącą wodą przez
krótki czas zachowają najwięcej aromatu i smaku. Truskawki po umyciu
warto osuszyć z nadmiaru wody. Jeśli nie mamy własnych truskawek to
podczas zakupu tych owoców warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Można też
kupić u zaufanego sprzedawcy, sąsiada czy znajomego. Gdy zrobimy nalewkę
z dobrych truskawek, nalewka będzie aromatyczna, zdrowa i o pięknym
czerwonym kolorze.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz