Dojrzałe truskawki. |
Składniki :
4 kg dorodnych zdrowych dojrzałych truskawek
1 kg cukru
2 duże cytryny
6 i 3/5 l wody źródlanej
1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych
5 g pożywki dla drożdży
1 ml pektopolu
1 filiżanka mocnej czarnej herbaty
Sposób wykonania :
Truskawki dokładnie opłucz, obierz z szypułek, lekko rozgnieć, najlepiej drewnianą pałką. Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn ( z soku usuń pestki, jeśli są ! ) oraz otartą skórkę bez białej błonki, która jest pod skórką. Wlej zaparzoną i wystudzoną herbatę. Następnie zalej całość gorącym roztworem cukrowym sporządzonym z wody i cukru, wymieszaj. Gdy całość przestygnie, dodaj pektopol i pozostaw w ciepłym, ale ciemnym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie dodaj drożdże i pożywkę, wymieszaj. Gąsior zamknij szczelnie tamponem z waty i odstaw na około 3 dni pierwszej fermentacji. Następnie zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po około 14-16 dniach, gdy burzliwa fermentacja się zakończy, przecedź truskawkową miazgę przez gazę. W razie potrzeby uzupełnij płyn syropem cukrowym lub przegotowaną, ostudzoną wodą , do początkowej objętości. Ponownie zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Gdy fermentacja całkowicie dobiegnie końca i klarowanie wina również, rozlej wino do ciemnych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w pozycji leżącej.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz