piątek, 7 maja 2021

Serwowanie nalewek ( kilka wskazówek ).

 

Nalewki pięknie prezentują się w ozdobnych karafkach.

 

 Nalewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy w  małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym łyku nalewki delektujemy się jej smakiem, aromatem i kolorem. Gdy jesteśmy u kogoś w gości i zostaniemy poczęstowani domową nalewką , warto po skosztowaniu podzielić się naszymi wrażeniami ( szczególnie tymi pozytywnymi ) na temat danego trunku, jakim zostaliśmy poczęstowani. 

 

   

 Pozdrawiam serdecznie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz