Moja nalewka truskawkowa. |
Składniki :
1 kg truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu wielokwiatowego
4 plasterki świeżego korzenia imbiru
kilka płatków suszonych kwiatów hibiskusa
250 ml wody
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Truskawki
umyj, osusz z nadmiaru wody, usuń szypułki, poprzekrawaj na połówki,
wrzuć do słoja. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Do
słoja wrzuć plastry imbiru, kwiaty hibiskusa, wsyp cukier, dodaj miód,
całość zalej wódką , delikatnie wymieszaj. Słój szczelnie zamknij
wieczkiem i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem,
aby składniki się zmieszały. Po tygodniu przecedź zawartość słoja przez
gazę , wyciśnij resztki soku z owoców. Do otrzymanego płynu wlej około
250 ml przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj dokładnie. Trunek
rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z
opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc, w tym czasie nalewka nabierze
odpowiedniego smaku. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym
miejscu.
Nalewka
ta ma łagodny smak ( dlatego doskonale nadaje się dla Pań ) i lekko
truskawkowy aromat. Dzięki dodaniu kwiatów hibiskusa ma piękny czerwony
kolor. W tym roku zrobiłem ją po raz pierwszy i jestem z niej
zadowolony, będę ją robił częściej. Jeśli ktoś chce nalewkę mocniejszą ,
może nie dodawać wody lub dodać jej mniej.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz