wtorek, 11 maja 2021

Nalewka z korzenia lukrecji ( hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów )

 

Korzeń lukrecji.


Składniki :
5 łyżek drobno posiekanego korzenia lukrecji
1 i 1/2 szklanki spirytusu 95%
1 i 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru 

Sposób wykonania :
 Korzeń lukrecji rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu. Wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy na 7 dni. Następnie gotujemy wodę , słodzimy ją cukrem i wlewamy do słoja. Słój ponownie zamykamy i odstawiamy na kolejne 7 dni. Po tym czasie filtrujemy trunek przez lnianą ściereczkę, rozlewamy do butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Najlepsza naleweczka będzie po 6 miesiącach leżakowania. 

     Zastosowanie naleweczki :
 Pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej, ale nie dłużej w kuracjach niż 2-4 tygodnie.
 Ekstrakt alkoholowy z korzenia lukrecji działa hamująco na wzrost i rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dotyczy to bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy, a także Staphylococcus aureus , czyli gronkowca złocistego powodującego najczęściej zakażenia skóry. Możemy ją np. stosować podczas przeziębień.

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.




                             

  Życzę zdrowia !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz