Krupniki to alkohole z przyprawami i miodem. |
Składniki :
1 szklanka miodu
0,75 l wody ( najlepiej źródlanej )
1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru
1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej na kawałki
4 - 5 goździków
około 3 cm kory cynamonu połamanej na kawałki
skórka z 1 pomarańczy bez białej błonki ( albedo ) wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem
0,75 l spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Wodę
wlej do emaliowanego rondla, dodaj miód, oraz pozostałe składniki
oprócz spirytusu. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na
najmniejszym ogniu przez 15 minut, zbierając tworzącą się na powierzchni
pianę. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby płyn trochę
wystygł. Jeszcze ciepły syrop przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę
złożoną we czworo. Do lekko ciepłego syropu wlej spirytus, dokładnie
całość wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką . Płyn wlej do czystego
słoja, zamknij wieczkiem i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie trunek
będzie się klarował, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie klarowny płyn
zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą .
Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety
z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące, ale pełnię smaku i
aromatu krupnik osiągnie po upływie 2 lat leżakowania. Tradycyjne
krupniki powinny być przechowywane w kamionkowych butelkach. Można je
nabyć w internecie.
Trunek
ten ma złocistą barwę , jest mocno rozgrzewający z wyczuwalnym
posmakiem korzennym i lekką goryczką , to za sprawą skórki z
pomarańczy. Krupniki to staropolskie napoje alkoholowe mocno
rozgrzewające. Często podawane były podczas polowań i kuligów, ponieważ
zapobiegały przeziębieniom. W warunkach polowych były podawane na
gorąco, z kawałeczkiem masła, aby lepiej i szybciej rozgrzać zmarznięte
ciało. Równie wyborne są na zimno, wtedy oczywiście nie dodaje się
masła, bo masło by się nie roztopiło.
Rada :
Łatwo przefiltrować trunek możesz w następujący sposób : Rozłóż na
większym gęstym sitku lnianą ściereczkę , na ścierkę połóż warstwę waty
bawełnianej, na watę połóż drugą część ściereczki, zrób na środku
palcami lekki dołek. Wlewaj powoli trunek na środek dołka, poczekaj, aż
cały płyn się przefiltruje, wtedy wlej kolejną porcję trunku.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz