Dojrzałe owoce derenia. |
Składniki :
5 kg dobrze dojrzałych owoców derenia jadalnego
5 kg cukru
6,5 l wody
drożdże winiarskie (np.Burgund)
Sposób wykonania :
Owoce przebierz ( usuń chore, zepsute itp. ), opłucz w zimnej wodzie, zaleca się owoce lekko ponacinać lub ponakłuwać, ponieważ mają twardą skórkę , wsyp do czystej butli. Cukier rozpuść w wodzie. Dodaj aktywne drożdże, przygotowane według przepisu na opakowaniu, wymieszaj. Wlej do butli z owocami, dokładnie wymieszaj. Zamknij butlę szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Butlę postaw w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po około 3 - 4 tygodniach usuń owoce, wino wlej do butli do dalszej fermentacji. Fermentacja trwa około 4 miesięcy. Po tym czasie zlej klarowne wino do butelek, szczelnie zakorkuj. Wino z derenia ma dość ładny rubinowy kolor. Dzięki dużej ilości dodanego cukru wino jest bardzo smaczne, gubi nadmierną kwaskowatość. Z biegiem czasu zmieni nieco kolor i może odrobinę zgęstnieć.
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli
C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet
lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu
się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie
konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla
kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz