niedziela, 29 sierpnia 2021

Kiedy zbieramy ciemne winogrono ( na nalewki, soki, wina ).

 

Owoce winogrona.

 

  Wrzesień to czas, aby pomyśleć o zrobieniu zdrowych przetworów z ciemnych winogron. Najlepiej zaopatrzyć się w owoce z własnych krzewów, a jeśli nie mamy to od rodziny, znajomych lub od zaufanych plantatorów. Najbardziej wartościowe są owoce odmian winogron ciemnofioletowych, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki, dzięki temu pomagają nam chronić nas przed rakiem, chorobami serca, a także opóźniają procesy starzenia się naszego organizmu. Odmiany ciemne są także bogatsze także w żelazo. Najbardziej wartościowe są odmiany ciemnofioletowe, następnie różowe, a najmniej odmiany winogron oliwkowych ( zielonych ). 
  Ciemne winogrono zbieramy jesienią w zależności od odmiany oraz pogody od połowy września do połowy października, a czasami jeszcze później. Ważne jest to, aby winogrono było dojrzałe, takie winogrono zawiera najwięcej cennych składników, jest słodkie i pięknie wybarwione. Grona jest najlepiej odcinać ostrym sekatorem, wtedy łatwo je zbierzemy, nie uszkadzając rośliny. Zbiór przeprowadzamy najlepiej w słoneczny dzień, gdy winogrono obeschnie już z porannej rosy. Gdy nasze winogrono zaczynają objadać ptaki to znak, że winogrono jest już dojrzałe. Aby nieproszeni goście nie objadły nam wszystkich owoców, warto krzewy zabezpieczyć przykrywając je siatką o średnich oczkach tak, aby ptaki nie objadały, ale docierało do rośliny jak najwięcej promieni słonecznych. Winogrono dojrzewające w słonecznych miejscach ma najwięcej cennych składników ! 


Wino z ciemnych winogron.




 Życzę udanych zbiorów !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz