Owoce winogrona. |
Wrzesień to czas, aby pomyśleć o zrobieniu zdrowych przetworów z
ciemnych winogron. Najlepiej zaopatrzyć się w owoce z własnych krzewów, a
jeśli nie mamy to od rodziny, znajomych lub od zaufanych plantatorów.
Najbardziej wartościowe są owoce odmian winogron ciemnofioletowych,
ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych
przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki, dzięki temu
pomagają nam chronić nas przed rakiem, chorobami serca, a także
opóźniają procesy starzenia się naszego organizmu. Odmiany ciemne są
także bogatsze także w żelazo. Najbardziej wartościowe są odmiany
ciemnofioletowe, następnie różowe, a najmniej odmiany winogron
oliwkowych ( zielonych ).
Ciemne
winogrono zbieramy jesienią w zależności od odmiany oraz pogody
od połowy września do połowy października, a czasami jeszcze później.
Ważne jest to, aby winogrono było dojrzałe, takie winogrono zawiera
najwięcej cennych składników, jest słodkie i pięknie wybarwione. Grona
jest najlepiej odcinać ostrym sekatorem, wtedy łatwo je zbierzemy, nie
uszkadzając rośliny. Zbiór przeprowadzamy najlepiej w słoneczny dzień,
gdy winogrono obeschnie już z porannej rosy. Gdy nasze winogrono
zaczynają objadać ptaki to znak, że winogrono jest już dojrzałe. Aby
nieproszeni goście nie objadły nam wszystkich owoców, warto krzewy
zabezpieczyć przykrywając je siatką o średnich oczkach tak, aby ptaki
nie objadały, ale docierało do rośliny jak najwięcej promieni
słonecznych. Winogrono dojrzewające w słonecznych miejscach ma najwięcej
cennych składników !
Życzę udanych zbiorów !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz