Dojrzałe owoce aronii. |
Składniki :
1 kg owoców aronii
1/2 laski wanilii
15 g świeżego korzenia imbiru
1/2 l wody
0,5 kg cukru ( może być trzcinowy )
1 l spirytusu 70 %
Sposób wykonania :
Owoce
aronii przebierz, usuń gałązki, listki, owoce chore, lekko rozgnieć
drewnianą pałką lub tłuczkiem, wrzuć do czystego słoja. Z wody i cukru
ugotuj syrop, zbierz szumowiny, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony syrop wlej do słoja z owocami, dodaj pokrojony w cienkie
plastry imbir, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Zalej
spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w
ciepłe nasłonecznione miejsce ( np. parapet okienny od wschodu lub
zachodu ). Co kilka dni wstrząśnij słojem. Gdy nalewka dobrze naciągnie,
przecedź ją przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez filtr
lub gazę (gazę możesz złożyć kilkukrotnie, aby trunek był bardziej
klarowny). Nalewkę rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na
butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę
odstaw w ciemne chłodne miejsce na około miesiąc. Po tym czasie jest
gotowa do picia.
Stosowanie naleweczki :
2-3 łyżeczki naleweczki 2-3 razy dziennie.
Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Właściwości nalewki z aronii :
Po
nalewkę z aronii powinny sięgać osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Zawarte w aronii składniki skutecznie obniżają ciśnienie, a w dodatku
dbają o ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają odkładaniu się w nich
złogów cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy. Zawarte w owocach
aronii antocyjany i rutyna dbają nie tylko o ściany żył i tętnic, ale
także o budowę mniejszych naczyń krwionośnych, takich jak te w naszych
oczach. Ich wzmocnienie sprawia, że ryzyko zachorowania na zaćmę,
zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskrę zmniejsza się, a ostrość widzenia
poprawia. Bioflawonoidy odpowiadają nie tylko za barwę aronii, ale też
za antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Te silne
przeciwutleniacze dbają o wygląd skóry, wspomagają odporność i
zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Aronia to także
bogate źródło witamin C, P, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie
aronii znajdziemy również żelazo, wapń, miedź, bor, jod i mangan. Warto
więc sięgać po nalewkę i inne przetwory z aronii.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i
lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i
samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli
C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet
lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu
się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie
konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla
kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz