środa, 5 maja 2021

Jak pozbyć się pestycydów i bakterii z owoców.

 

Cytrusy trzeba dokładnie umyć.



 Zakupione przez nas owoce czy to cytrusy, czy rodzime jabłka lub gruszki, zanim trafią na nasze stoły, są dotykane przez wiele osób, a niekiedy zwłaszcza cytrusy są opryskiwane różnego rodzaju pestycydami, konserwantami. Jest kilka prostych sposobów, aby pozbyć się z nich bakterii i pestycydów.

        Sposób 1
 Wlej do garnka najlepiej emaliowanego 1 l wody, dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie owoce przez 3 minuty ( jeśli część owoców nie jest zanurzona w wodzie, obracaj je od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda, w której kąpaliśmy owoce, może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów ) będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu.


       Sposób 2
 Do garnka najlepiej emaliowanego wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego,

spirytusowego ), wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz owoce tak, aby były nią całkiem przykryte ( jeśli część owoców nie jest zanurzona w wodzie, obracaj je od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.

        Sposób 3
 Wymieszaj dokładnie ze sobą 120 ml octu winnego lub jabłkowego, 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 120 ml wody. Przygotowany roztwór wlej do czystego opryskiwacza lub butelki z atomizerem. Spryskaj dokładnie płynem owoce, pozostaw na 3 minuty. Następnie opłucz owoce pod bieżącą wodą , osusz. Płyn ten możesz przechowywać w lodówce nie dłużej jednak niż 1 miesiąc.


 Soda oczyszczona, ocet jabłkowy, winny i spirytusowy oraz sok z cytryny mają właściwości bakteriobójcze i pomagają rozpuścić pestycydy, którymi były opryskane owoce. Teraz nasze owoce możemy spokojnie wykorzystać do produkcji domowych trunków, koktajli lub po prostu zjeść.



              

  Pozdrawiam ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz