sobota, 28 listopada 2020

Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ).

 


Składniki :

50 g świeżego kłącza kurkumy
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szklanka ( 250 ml ) czystej wódki 40 %
1 szklanka ( 250 ml ) miodu najlepszy będzie leśny, malinowy, lipowy lub gryczany

Sposób wykonania :

 Kłącze kurkumy dokładnie myjemy w wodzie przy pomocy szczoteczki , następnie płuczemy pod bieżącą wodą . Kroimy na cienkie plastry ( najlepiej wraz ze skórką ), a następnie siekamy ostrym nożem jak najdrobniej. Kurkumę wsypujemy do czystego słoja ( np. litrowego ), dodajemy pieprz, wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie często wstrząsamy słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub lniane płótno. Do otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, aby się całkiem rozpuścił. Trunek rozlewamy do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zakorkowujemy, na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewkę przechowujemy w chłodnym i bez dostępu światła miejscu. Przed każdym użyciem dobrze jest wstrząsnąć butelką , aby wszystkie składniki się zmieszały ze sobą .

 

            Stosowanie nalewki :
 W czasie chorób infekcyjnych ( grypy, przeziębienia i innych ) zażywamy 1 łyżkę stołową nalewki 3 - 4 razy dziennie wymieszaną z 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka. Zapobiegawczo wystarczy 1 łyżka dziennie.

 

           Właściwości nalewki :
 Nalewka wykazuje skuteczne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga zwalczać również bakterie, które mogą prowadzić do różnych infekcji. Picie nalewki skraca czas infekcji oraz pomaga odzyskać równowagę biologiczną w organizmie. Dodatkowo nalewka ta wspomaga pracę wątroby poprzez procesy samo odtruwania organizmu, likwiduje stany zapalne w obrębie wątroby i dróg żółciowych.  Kurkuma, zwłaszcza z odrobiną pieprzu broni nasz organizm przed nowotworami.

 

            Rady :
 Kłącze kurkumy najlepiej kupić z certyfikatem gwarantującym produkcję uprawy ekologicznej. Ważna jest bowiem jakość kurkumy, jeśli chcemy, aby miała ona prozdrowotne właściwości. Nalewkę jest najlepiej rozlać do buteleczek z ciemnego szkła.

 

Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić !

 

W artykule wykorzystałem informacje zawarte w najnowszej książce Pana Zbigniewa T. Nowaka " Apteka natury ma leki na wirusy ! ". 

 

Życzę dużo zdrowia !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz