niedziela, 29 listopada 2020

Nalewka imbirówka z miodem i cytryną ( do herbaty ).

 



Składniki :

1 szklanka startego świeżego korzenia imbiru
3 - 4 cytryny
1/2 szklanki miodu ( najlepiej lipowy, gryczany lub leśny )
0,5 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Imbir dokładnie umyj najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą , obierz cieniutko se skórki ( najlepiej zrobić to małą łyżeczką ), zetrzyj na tarce lub pokrój na cienkie plastry, a następnie na cienkie paski. Imbir wsyp do czystego 2 l słoja. Cytrynę dokładnie umyj ( tak samo, jak imbir ), a następnie sparz wrzątkiem. Jedną lub dwie cytryny obierz cieniutko ze skórki ( bez białej błonki ), obraną skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja z imbirem. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok, usuń pestki, wlej sok do słoja. Dodaj miód, całość zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany płyn rozlej do buteleczek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do użycia. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Imbir, który pozostanie Ci z nalewki, nie wyrzucaj, ma on jeszcze dużo cennych właściwości. Możesz go włożyć do wyparzonego słoiczka, zamknąć wieczkiem i wstawić do lodówki. Wykorzystaj go, dodając w pierwszej kolejności do herbaty. Nalewkę imbirówkę dodawaj do lekko przestygniętej herbaty po jednej lub dwie łyżeczki. Możesz też wymieszać w 1/2 szklanki przegotowanej wody i wypić 3 - 4 razy dziennie. Do herbaty lub wody możesz dodać soku malinowego lub z owoców czarnego bzu.

 

Rada : Imbir najlepiej jest pokroić ostrym nożem najpierw na cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Imbir źle ściera się na tarce ponieważ ma włókna.


           Właściwości imbirówki :
 Nalewka ta jest skuteczną bronią w walce z wirusami grypy, doskonale sprawdza się także podczas przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Pobudza ona nasz układ odpornościowy oraz wzmaga produkcję interferonu IFN-B. Ostatnie testy medyczne pokazały, że zawarty w kłączach imbiru gingerol i szoagol potrafią blokować enzym proteaza 3CLpro ( Mpro ) koronowirusa SARS-CoV-2 ( COVID-19 ), co sprawia, że wirus ten ginie.



  
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić ! 

 

W artykule wykorzystałem informacje zawarte w najnowszej książce Pana Zbigniewa T. Nowaka " Apteka natury ma leki na wirusy ! ". 

 

Życzę zdrowia !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz