Składniki :
1 l wytrawnego wina gronowego
garść dziurawca
garść macierzanki
garść przemrożonych owoców jarzębiny
1 - 2 szklanki miodu
Sposób wykonania :
Zioła i owoce jarzębiny wsyp do rondla lub garnka najlepiej z grubym dnem, zalej winem, wymieszaj. Naczynie postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając przez
20 minut. Następnie zdejmij naczynie z ognia i odstaw do wystygnięcia pod przykryciem. Przestudzony wywar przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziół. Dodaj miód, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Miód najlepiej dodawać do wywaru, gdy ma temperaturę około 30 - 35 C, wtedy miód się szybciej rozpuści. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na kilka tygodni. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Stosowanie i właściwości :
Mały kieliszek tego trunku wypity raz dziennie wzmocni Twój organizm, doda mu witalności, a także poprawi Ci nastrój.
Rada :
Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić !
Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz