środa, 30 października 2024

Szlachetne wino z pigwy.

 

Dojrzałe owoce pigwy.

 

 

 Składniki ( na około 4,5 l wina ) :

8 kg dojrzałych owoców pigwy
0,5 l wody
1 kg cukru
drożdże winiarskie
pożywka

Sposób wykonania :

 Pigwę dokładnie umyj w letniej wodzie, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne wraz z twardą częścią . Z owoców wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej lub prasie do owoców. Z soku usuń pianę , wlej do czystej butli ( około 5 l ). Zagotuj 0,5 l wody, rozpuść w niej 0,5 kg cukru. Wystudzony syrop wlej do butli z sokiem. Dodaj pożywkę oraz drożdże przygotowane według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie wymieszaj. Butlę zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na 2 tygodnie. Do rurki fermentacyjnej wlej oczywiście troszkę wody, aby winko mogło prawidłowo pracować. Po tym czasie dodaj do wina resztę cukru ( 0,5 kg ), wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Ponownie zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw, aby wino dalej sobie pracowało. Po 3 miesiącach zlej wino ostrożnie znad osadu np. przy pomocy wężyka. Osad wyrzuć, butlę dokładnie umyj, wlej do niej zlane wcześniej wino. Butlę szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw wino w ciemne chłodniejsze miejsce do dalszej fermentacji na około kolejne 3 miesiące. Po tym czasie ponownie zlej wino ostrożnie znad osadu, a następnie wlej ponownie wino do czystej butli. Klarowne wino zlej znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw do chłodnej i ciemnej piwniczki najlepiej na rok. 

 Na początku wino pigwowe będzie mieć jasnozłoty kolor, ale z biegiem czasu nabierze ono pięknego złotego, prawie pomarańczowego koloru. Jeśli lubisz słodsze wina, możesz dodać nieco więcej cukru. Wino ma dość intensywny zapach, którego nie osiągniesz z żadnych innych owoców, z leciutko tylko wyczuwalną cierpkością pigwy. Wino ma słodko - kwaskowaty smak. Jeśli ktoś lubi eksperymentować, to może dodać do wina laskę cynamonu cejlońskiego, wtedy aromat i smak wina pigwowego będzie mieć jeszcze bogatszy bukiet.  


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 22 października 2024

Tradycyjna nalewka z jabłek

 

Jabłka najlepsze będą słodko - kwaśne.

 

 

Składniki :

1 kg dojrzałych jabłek ( najlepiej słodko - kwaśnych odmian )
1 l czystej wódki 40 %
250 ml spirytusu 95 %
25 dkg cukru
1/2 laski cynamonu cejlońskiego
1 - 2 goździki
skórka z 1 cytryny 

Sposób wykonania :

 Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda  nasienne, pokrój na ósemki razem ze skórką , wrzuć do czystego słoja. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Do słoja z jabłkami wsyp cukier, dodaj goździki, pokrojoną na mniejsze kawałki skórkę z cytryny oraz połamaną na kawałki korę cynamonu. Całość zalej wódką wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodniejsze miejsce na 4 - 5 tygodni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały, cukier szybciej się rozpuścił. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę . Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ). Odstaw na kilka tygodni w ciemne chłodne miejsce, w tym czasie trunek się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 4 - 6 miesięcy.

 Naleweczka z jabłek najlepiej smakuje lekko schłodzona. Doskonale nadaje się jako dodatek do deserów owocowych lub zimowych napojów rozgrzewających.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

wtorek, 3 września 2024

Aromatyczna nalewka z gruszek.

 


 

 Nalewka z gruszek z niedużą ilością przypraw to aromatyczny, delikatny i smaczny trunek, który możemy podawać samodzielnie lub jako dodatek do deserów. Nalewkę możemy podawać w temperaturze pokojowej, ale najlepiej smakuje lekko schłodzona. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach ( do 50 ml ) na wysokiej cienkiej nóżce.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych soczystych gruszek

20 - 30 dkg cukru

1/2 laski cynamonu cejlońskiego

1 - 2 goździki

1 cytryna

250 ml spirytusu  95 %

1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Gruszki dokładnie umyj, osusz, odetnij oba końce, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, zwłaszcza gdy masz owoce z własnego ogrodu, a skórka jest zdrowa bez plam itp. Pokrojone gruszki wrzuć do czystego wyparzonego wcześniej i osuszonego słoja, zasyp cukrem. Dodaj goździki, cynamon połamany na mniejsze kawałki, pokrojoną na mniejsze kawałki obraną cieniutko skórkę z cytryny ( oczywiście cytrynę trzeba wcześniej dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem ), sok z cytryny ( bez pestek ). Całość zalej wódką wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodniejsze miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw w ciemne chłodne miejsce na kolejny miesiąc lub dwa. W tym czasie trunek się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 5 - 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała, nabrała odpowiedniego smaku. 

 

     Rady :

 Na nalewkę wybierz gruszki dojrzałe, ( ale nie przejrzałe ), soczyste, słodkie. Owoce muszą być zdrowe, bez oznak chorób. Najlepsze będą oczywiście te z własnego ogrodu. Nie dodawajmy zbyt dużo przypraw, aby nie przytłumiły nam aromatu i smaku podstawowych owoców, jakimi są w tej nalewce gruszki. Jeśli gruszki są bardzo słodkie, a nie lubimy zbyt słodkich trunków, to możemy nie dodawać cukru lub dodać tylko niewielką ilość.  

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

 

sobota, 31 sierpnia 2024

Nalewka z aronii z przyprawami.

 

Owoce aronii.

 

Nalewka z owoców aronii jest zdrowa szczególnie na serce i układ krążenia. Spożywanie nalewki z aronii oczywiście w niewielkich ilościach może przyczynić się do redukcji cholesterolu, wspierając zdrowie serca i zapobiegając miażdżycy. Nalewka z aronii ma pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi dzięki zawartości antocyjanów.


Składniki :

1 kg owoców aronii
1 l spirytusu 70 %
500 ml czystej wódki 40 %
30 - 40 dkg cukru
2 średnie cytryny
1 laska cynamonu cejlońskiego
2 - 3 goździki
1 laska wanilii 

Sposób wykonania :

 Owoce aronii przebierz, umyj pod bieżącą wodą , osusz. Wysuszone owoce wsyp do foliowego woreczka, włóż do zamrażalnika na 48 godzin. Rozmrożone owoce wsyp do czystego słoja ( 3 l ). Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki ( bez białej błonki ). Z cytryn wyciśnij sok, przecedź go przez gęste sitko. Do słoja z owocami dodaj skórkę z cytryn oraz wyciśnięty sok, goździki, połamaną na kawałki korę cynamonu oraz pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Całość zalej spirytusem wymieszanym z wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Od czasu do czasu zakołysz słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Dodaj cukier, wymieszaj, aż cukier całkiem się rozpuści. Nalewkę wlej do czystego słoja najlepiej z kranikiem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na miesiąc. W tym czasie nalewką będzie się klarować. Następnie zlej ją ostrożnie znad osadu. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 5  -  6 miesięcy. W czasie leżakowania trunek dojrzeje, nabierze głębszego smaku. Aroniówka najlepiej smakuje po dłuższym leżakowaniu. Podawaj ją w małych kieliszkach jako digestif po posiłku. 

      Rada :
 
Aby uzyskać 1 l spirytusu 70 % wymieszaj 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml czystej wódki 40 %.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

piątek, 2 sierpnia 2024

Nalewka wiśniowa z miętą.

 


 

 

Składniki :

2,20 kg dojrzałych wiśni
80 dkg cukru
3 - 4 gałązki świeżej mięty
1 l wody
1 l spirytusu 95 %

Sposób wykonania : 

 Wiśnie umyj, osusz z nadmiaru wody, wydryluj, wrzuć do czystego większego słoja. 15 - 20 pestek z wiśni możesz dodać do słoja z wiśniami. Do słoja z wiśniami wsyp cukier, dodaj umyte gałązki mięty. Wstrząśnij kilka razy słojem, aby cukier wymieszał się z wiśniami. Słój odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Wodę przegotuj, wystudź, wymieszaj ze spirytusem. Zalej wiście wodą wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały i cukier szybciej się rozpuścił. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do drugiego mniejszego czystego słoja. Słój zamknij szczelnie i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Po tym czasie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na kolejne kilka miesięcy w chłodne ciemne miejsce. 

     Rada :
 
Wiśnie, które zostaną z nalewki, możesz wykorzystać do przygotowania deserów itp. Oczywiście tylko dla dorosłych. Mięta nada naszej nalewce rześkości tak jak powiew chłodnego wiatru w letni, upalny dzień.  Smacznego !

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 23 lipca 2024

Nalewka z borówki leśnej ( na biegunkę ).

 

Owoce borówki leśnej.

 

 

Składniki :

3 szklanki dojrzałych owoców borówki leśnej 0,5 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania : 

 Borówki przebierz, usuń wszystkie zanieczyszczenia, umyj pod bieżącą zimną wodą ( najlepiej w cedzaku lub na sitku ), osusz z nadmiaru wody. Owoce wsyp do czystego słoja, zalej wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 - 4 tygodnie. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, w celu zmieszania się składników. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko. Nalewkę rozlej do mniejszych butelek ( np. 250 ml ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu z dala od dostępu dzieci. Nalewka jest gotowa do spożycia.

  Stosowanie :

Pij w razie potrzeby ( biegunki ) kilka razy dziennie po 14 kropli nalewki na niewielką ilość cukru lub czystej wody ( 1 łyżeczkę do herbaty ).
 
  Właściwości nalewki : Owoce borówki leśnej mają dużo związków typu katechin, w tym garbników, to dzięki nim mają działanie zapierające. Wykazują one też właściwości przeciwzapalne, ściągające i bakteriobójcze. Pozytywnie wpływają na motorykę jelit oraz błony śluzowe, które wyściełają przewód pokarmowy.
 
 
Życzę zdrowia ! 

  


poniedziałek, 22 lipca 2024

Mikstura antynowotworowa z ostrej papryczki.

 


 

 

Składniki :

1 i 1/2 kg ostrej papryczki
1 1/2 l oleju lnianego nierafinowanego
 

Sposób wykonania :

 Papryczki umyj w zimnej wodzie, osusz z nadmiaru wody. Na ręce załóż gumowe ( np. lateksowe ) rękawiczki. Z papryczek odkrój ostrym nożem ogonki. Wszystkie papryczki posiekaj na czystej ( najlepiej nieużywanej do niczego innego ) drewnianej desce możliwie jak najdrobniej. Wsyp posiekaną papryczkę do większego czystego i suchego słoja. Zalej papryczkę olejem, wymieszaj dokładnie czystą łyżką . Słój zamknij wieczkiem i wstaw na 10 - 14 dni do lodówki. W tym czasie codziennie zamieszaj zawartość słoja. Po tym czasie przecedź miksturę przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z papryczek. Przelej otrzymany płyn do czystych suchych butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem. Miksturę przechowuj w lodówce lub innym chłodnym ciemnym miejscu z dala od dostępu dzieci. 

      Stosowanie :
 
Pij miksturę 5 razy dziennie przed każdym posiłkiem po
1 łyżeczce do herbaty. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości. 

     Właściwości :
 
Mikstura ta zawiera dużo kapsaicyny, która pomaga niszczyć komórki nowotworowe. Ma ona także działanie przeciwzapalne i  antyoksydacyjne. Olej lniany to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Ze względu na działanie antyoksydacyjne może chronić przed rozwojem nowotworów, wspomaga również trawienie oraz metabolizm.

     Rada 1 :
 
Na miksturę wybierajmy najostrzejsze odmiany ostrych papryczek, np. Habanero, Piri- piri itp. Najostrzejsze odmiany zawierają najwięcej kapsaicyny. 

     Rada 2 :
 
Mleko do popijania mikstury najlepsze będzie prosto od krowy, niepasteryzowane ! Mleko w plastikowych butelkach ze sklepu pasteryzowane się nie nadaje.

 

 

   Życzę zdrowia ! 

 

 

wtorek, 9 lipca 2024

Zdrowotne wino z buraków i czarnej porzeczki.

 

Młode buraczki ćwikłowe.

 

 

Składniki :

3 kg młodych buraków ćwikłowych
1 l świeżo wyciśniętego soku z czarnej porzeczki
1 i 1/2 kg cukru (najlepiej trzcinowego)
4 l wody
1 cytryna
drożdże do win czerwonych (Bordeaux, Burgund)

Sposób wykonania :

 Świeżo zebrane buraczki wyszorować dokładnie pod bieżącą zimną wodą . Buraki najlepiej wyszorować szczoteczką . Następnie usuwamy korzonki oraz liście. Umyte buraki pokrój w cienkie krążki ( około 1 cm ) razem ze skórką . Wrzuć do emaliowanego garnka, zalej wodą ( 4 l ). Garnek postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż buraki będą miękkie ( nie za długo ! ). Odstaw do wystudzenia. Odcedź przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Do odwaru wsyp cukier, mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj. Umyte porzeczki oderwij od gałązek, wyciśnij z nich sok w sokowirówce, a najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok wymieszaj z wcześniej przygotowanym odwarem buraczanym. Dodaj przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże winne, wymieszaj. Wlej do małej butli na wino. Zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie możemy wino dosłodzić. 10 dkg cukru lub trochę więcej rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku, wystudź. Syrop wlej do wina, wymieszaj. Zamknij butlę ponownie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Następnie zlej wino ostrożnie znad białawego osadu na dnie słoja. Wlej wino do czystej butli. Butlę szczelnie zamknij korkiem najlepiej z rurką fermentacyjną . Odstaw w chłodniejsze ciemne miejsce na 2 miesiące lub dłużej. W tym czasie wino dofermentuje i się wyklaruje. Po tym czasie zlej ostrożnie wino znad osadu, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą produkcji. Wino przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Nabierze ona smaku po 6 miesiącach leżakowania. Warto jednak poczekać dłużej, ponieważ zyska ono wtedy na smaki i aromacie. Wino buraczane ma piękny czerwony kolor i oryginalny smak. Traktuj go nie jako typowy trunek, lecz napój o prozdrowotnych właściwościach. Oczywiście wino to pijemy z umiarem. 

       Właściwości wina :
 
Wino pomaga odtruć organizm z toksyn oraz kwasu moczowego. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Usprawnia krążenie krwi i łagodnie obniża ciśnienie. Odkwasza nasz organizm, poprawia trawienie, wspomaga pracę wątroby. Stanowi ono też źródło aktywnych antyoksydantów, dlatego posiada właściwości przeciwnowotworowe. Wino to polecane jest osobom chorym na anemię . Warto szczególnie po nie sięgać w okresie wczesno wiosennym, po przebytej chorobie i ogólnym osłabieniu organizmu. .

      Rada :
 
Na wino wybierz buraki i porzeczki najlepiej z własnej działki lub zakup u zaufanego rolnika, nie kupuj ich w sklepach wielkopowierzchniowych !   

 

  Życzę zdrowia !

 

  

wtorek, 2 lipca 2024

Nalewka cebulowa ( dla słabych włosów ).

 

Cebula zawiera duże ilości siarki.

 

 

Składniki :

1 duża dorodna cebula
wódka czysta 40 %


Sposób wykonania :

 Obraną cebulę pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do czystego słoja. Zalej wódką tak, aby cała cebula była nią przykryta. Wódki powinno być około 1 cm nad warstwą cebuli. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Dopilnuj, aby cebula nie wystawała nad powierzchnię alkoholu. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia. Nalewki nie odcedzamy, odlewamy tylko potrzebną ilość, a resztę zostawiamy w słoju razem z cebulą . 

      Stosowanie naleweczki :
 
Odlewamy ze słoja niewielką ilość nalewki, wcieramy rękami w skórę głowy i włosy. Robimy to dokładnie przez kilka minut. Czynność tę wykonujemy przed każdym myciem głowy. Zamiast nalewki możemy wcierać świeżo wyciśnięty sok z cebuli. Wcieranie nalewki jest wygodniejsze ( nie trzeba za każdym razem wyciskać soku z cebuli ), a efekty są porównywalne.

      Właściwości :
 Dzięki stosowaniu nalewki cebulowej nasze włosy
(i skóra głowy) będą mocniejsze, zdrowsze, przeciwdziała łysieniu. To wszystko dzięki zawartym w cebuli składnikom np. dużej ilości siarki.  

 

   Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 24 czerwca 2024

Wino wieloowocowe ( bardzo dobre ).

 

W tym roku też je nastawiłem.

 

 Wino ma piękny ciemnoczerwony kolor, jest smaczne i aromatyczne. Pamiętaj, aby do wina użyć zdrowych, dojrzałych owoców. W tym roku do wina dałem po raz pierwszy drożdże z pożywką . Nie trzeba ich wcześniej przygotowywać tylko wsypuje się je od razu do moszczu. 

 

 Składniki :

5 kg ciemnoczerwonych czereśni
3 kg czarnej porzeczki
2 kg wiśni
2 kg borówki amerykańskiej
7 l wody
3 kg cukru
drożdże winiarskie do win czerwonych
pożywka

Sposób wykonania :

 Wszystkie owoce umyj, osusz z nadmiaru wody. Czereśnie i wiśnie wydryluj, Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, zmiażdż razem z borówkami tłuczkiem. Rozdrobnione owoce wsyp do dużego garnka ( najlepiej emaliowanego ). Wsyp 1 kg cukru, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 2 dni. Garnek przykryj gazą lub ściereczką . Następnie wodę zagotuj z 1 kg cukru, ostudź. Przygotuj drożdże według przepisu na opakowaniu. Letni syrop ( 25 - 30 C ) wlej do moszczu, wymieszaj, dodaj drożdże z pożywką, dokładnie wymieszaj. Wlej do butli lub wiaderka z rurką fermentacyjną . Użyłem butli o pojemności 25 l. Odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni. Po tym czasie przecedź zawartość balona przez gęste sitko lub gazę , wyciśnij resztki soku z moszczu. W razie potrzeby możesz dodać teraz cukru. Warto wino dosłodzić, bo wychodzi dość wytrawne. Otrzymany płyn przelej z powrotem do balona ( ja wlałem do drugiego mniejszego ), balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon z winem w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące lub nawet jeszcze dłużej. W tym czasie wino dofermentuje oraz ładnie się wyklaruje. Następnie zlej wino ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Wino przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Wino możesz skosztować gdy poleży co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej rok. 


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !