Nalewka z zielonej kawy zawiera substancje pochodzące z ziaren i są to nie tylko związki rozpuszczalne w wodzie, ale także substancje tłuszczowe i rozpuszczalne w tłuszczach, występujące też w oleju z zielonej kawy. Część tłuszczowa ziaren zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy), a także związki rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina E, oraz fitosterole. Wspomagają one prawidłową gospodarkę lipidową i ochronę przed utlenianiem.
Do cennych związków w zielonej kawie należy także stymulująca kofeina oraz kwas chlorogenowy i inne polifenole.
 
 
Składniki :
50 g dobrej jakości ziaren zielonej kawy
0,5 l czystej wódki 40 %
 
Sposób wykonania : 
 Ziarna kawy wsyp do czystego słoja, a najlepiej do butelki z ciemnego szkła. Zalej alkoholem, szczelnie zamknij. Butelkę lub słój owiń szarym papierem, lub czymś podobnym, aby ograniczyć dostęp światła. Odstaw nalewkę w ciemne  miejsce o temperaturze pokojowej na 5 - 7 dni. Pamiętaj, aby w tym czasie często zakołysać naczyniem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj nalewkę , rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na miesiąc. 
 
      Stosowanie :
 Nalewkę z zielonej kawy pij codziennie wieczorem po 5 ml ( 1 mała łyżeczka do herbaty ) popijając wodą . 
 
      Właściwości :
 Naleweczka z ziaren zielonej kawy ma liczne właściwości prozdrowotne : Stymuluje układ nerwowy, poprawiając krótkoterminowo koncentrację . Pomaga spalać tłuszcz, wspomaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku i ułatwia trawienie produktów białkowych. Dzięki temu pomaga zredukować masę ciała. Obniża poziom glukozy we krwi, co działa przeciwcukrzycowo, dlatego polecana jest dla diabetyków, a także zapobiega rozwojowi cukrzycy typy drugiego. Wspomaga pracę wątroby, zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i pomaga przeciwdziałać zaparciom. Obniża gorączkę ( dawniej ziaren zielonej kawy używano w zastępstwie chininy ), redukuje poziom cholesterolu, wspomaga wzrost korzystnych bifidobakterii w jelicie cienkim, poprawia stan jelita grubego.  Ma działanie antywirusowe i antybakteryjne m.in. w stosunku do bakterii Salmonella, Shigella, Yersinia czy Enterobacter ; wyciąg alkoholowy zwalcza bakterie Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus i Streptococcus mutans, które wywołują próchnicę zębów. 
 
      Uwaga !
 Nalewka z zielonej kawy nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią , dzieci i osoby niepełnoletnie, a także te w podeszłym bardzo wieku.
 
  Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej 
zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć 
informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany
 w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w 
sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i 
prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.  
 
  Życzę zdrowia !