Nalewka ta ma piękny korzenny smak i aromat o lekko złotym kolorze. Doskonale sprawdzi się podczas jesienno - zimowych wieczorów. Możemy ją dodać do ciepłej herbaty. Do nalewki możemy też dodać kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy naleweczka jeszcze bardziej nas rozgrzeje.
Składniki :
7 - 8 goździków
1 laska wanilii
1 laska cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
otarta skórka z 1 pomarańcza
1 szklanka ( 250 ml ) miodu np.wielokwiatowego
1 szklanka ( 250 ml ) wody
1 szklanka ( 250 ml ) spirytusu 95 %
3 szklanki ( 750 ml ) czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę na tarce, wsyp do czystego słoja. Wanilię pokrój na mniejsze kawałki, cynamon połam na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Goździki utłuc lekko w moździerzu dodaj do słoja. Dodaj gałkę muszkatołową , zalej przyprawy spirytusem i wódką . Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie co kilka dni wstrząśnij słojem. Następnie wodę zagotuj z miodem i do gorącego syropu wlewaj powoli cały czas mieszając przefiltrowaną przez bibułę filtracyjną korzenną nalewkę . Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na kilka tygodni w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie nalewka się powinna ładnie wyklarować. Klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 5 - 6 miesięcy, w tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !