niedziela, 27 listopada 2022

Nalewka korzenna ( na miodzie ).

 


 

   Nalewka ta ma piękny korzenny smak i aromat o lekko złotym kolorze. Doskonale sprawdzi się podczas jesienno - zimowych wieczorów. Możemy ją dodać do ciepłej herbaty. Do nalewki możemy też dodać kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy naleweczka jeszcze bardziej nas rozgrzeje.

 

Składniki :

7 - 8 goździków
1 laska wanilii
1 laska cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
otarta skórka z 1 pomarańcza
1 szklanka ( 250 ml ) miodu np.wielokwiatowego
1 szklanka ( 250 ml ) wody
1 szklanka ( 250 ml ) spirytusu 95 %
3 szklanki ( 750 ml ) czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :

 Pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę na tarce, wsyp do czystego słoja. Wanilię pokrój na mniejsze kawałki, cynamon połam na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Goździki utłuc lekko w moździerzu dodaj do słoja. Dodaj gałkę muszkatołową , zalej przyprawy spirytusem i wódką . Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie co kilka dni wstrząśnij słojem. Następnie wodę zagotuj z miodem i do gorącego syropu wlewaj powoli cały czas mieszając przefiltrowaną przez bibułę filtracyjną korzenną nalewkę . Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na kilka tygodni w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie nalewka się powinna ładnie wyklarować. Klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 5 - 6 miesięcy, w tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 


   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

  

 

  Życzę zdrowia ! 

 

 

1 komentarz:

  1. Takiej jeszcze nie robiłam, sądząc po skaldzie musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń