Skorupki z orzecha włoskiego mają wiele cennych właściwości. |
Składniki :
35 - 40 orzechów włoskich
900 ml czystej wódki 40 %
300 ml spirytusu 95 %
8 - 10 goździków ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Orzechy dokładnie umyj, osusz, rozłup, wyjmij ze środka nasiona. Skorupki połam na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Dodaj utłuczone w moździerzu goździki ( opcjonalnie ). Całość zalej spirytusem i wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Odstaw na 4 - 5 miesięcy. W tym czasie raz w tygodniu wstrząśnij słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę złożoną we czworo lub bardzo gęste sitko. Następnie dodatkowo przefiltruj trunek przez bibułę filtracyjną lub filtr do kawy. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych drobnych skorupek. Nalewkę rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do picia.
Stosowanie nalewki : Nalewka ze skorupek orzecha włoskiego to lecznicza mikstura, która powinna być spożywana tylko w momencie pojawienia się dolegliwości zdrowotnych, a nie jako element terapii profilaktycznej. Pijemy nie więcej niż 30 kropel nalewki dziennie. Nalewkę możemy wymieszać z letnią wodą lub gorzką herbatą , będzie ona wtedy łatwiejsza do przełknięcia.
Zastosowanie dawek leczniczych tej nalewki warto rozważyć w przypadku : zatrucia pokarmowego, pasożytów układu pokarmowego ( np. owsikach, gliście ludzkiej ), biegunki, niestrawności, bólu brzucha, nudności, zgagi, wymiotów spowodowanych zatruciem lub zakażeniem bakteryjnym układu pokarmowego, umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi. Mimo dobroczynnych właściwości nalewki ze skorupek orzecha włoskiego nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy trunek. Ze względu na zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia. Wśród innych przeciwwskazań można także wymienić : alergię na orzechy, alergię lub nietolerancję alkoholu, stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję chemiczną z alkoholem, leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii lub chemioterapii, wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego - Crohna.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz