Z orzechów laskowych przygotujesz pyszną naleweczkę . |
Likier ma ładny orzechowy kolor podobny do Cappuccino. Jest słodki o orzechowym aromacie. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub innym spotkaniu rodzinnym.
Składniki :
35 dkg łuskanych orzechów laskowych
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
0,5 l czystej wódki 40 %
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )
Sposób wykonania :
Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, podpraż na gorącej suchej patelni przez 3 - 4 minuty często mieszając. Wystudzone orzechy zmiel na proszek. Mączkę orzechową wymieszaj z cynamonem i przesianym kakao, wsyp do czystego słoja. Zalej alkoholem, dodaj mleko z puszki, całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 - 3 dni. Następnie likier przefiltruj przez gazę złożoną we czworo lub bardzo gęste sitko. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Likier jest gotowy do picia. Przechowuj go w ciemnym chłodnym miejscu. Przed podaniem wstrząśnij butelką .
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !