Owoce dzikiej róży zbieramy tylko z krzewów, które rosną z dala od dróg, zakładów przemysłowych oraz upraw rolnych, na których są stosowane opryski chemiczne. Pamiętaj o zachowaniu szacunku dla natury i pozostawieniu części owoców na roślinie. Nie niszczmy roślin i nie zabierajmy więcej owoców, niż potrzebujemy. Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać od września do października, w słoneczne dni, gdy są w pełni wybarwione, jędrne i błyszczące, ale zanim nastaną pierwsze przymrozki lub owoce staną się zbyt miękkie i pomarszczone. Dojrzałe owoce mają intensywnie czerwony kolor, mimo dojrzałości powinny być twarde, skórka powinna być błyszcząca, gładka, bez oznak chorób np. czarnych plam itp. Ze zbiorem owoców na nalewkę, wino lub do suszenia trzeba zdążyć przed przymrozkami, ponieważ są one bogactwem witaminy C, która ulega częściowej utracie po ich nadejściu. Aby nie przegapić odpowiedniego czasu na zbiory, trzeba obserwować krzewy dzikiej róży, ponieważ optymalna dojrzałość owoców w każdym roku może być trochę w innym terminie w zależności od pogody w danym roku. Owoce odrywamy z gałązek poprzez przechylenie owocu na bok . Owoce najlepiej zbierać w starej skórzanej kurtce, aby nie pokłóć rąk ostrymi kolcami. Na dłonie najlepiej założyć cienkie skórzane rękawiczki. Po zbiorach zaraz przystępujemy do dalszej ich obróbki. Z owoców warto odciąć oba końce. Wtedy nasza nalewka, wino czy herbatka będą mieć piękny złoty kolor.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz