wtorek, 21 września 2021

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny ( wzmacnia serce poprawia trawienie ).

 

Owoce jarzębiny.

 

 Składniki :
dojrzałe owoce jarzębiny
cukier ( może być trzcinowy )
sok z cytryny
alkohol 50 % 

Sposób wykonania :
 Owoce jarzębiny opłucz, osusz, podpiec lekko w piekarniku rozkładając cienką warstwą na aluminiowej folii. Od czasu do czasu, przemieszaj owoce, aby się równomiernie podpiekły. Następnie wystudzone owoce wymieszaj z cukrem w proporcjach, na 1 kg świeżych owoców 1/2 kg cukru. Wymieszane owoce z cukrem wsyp do dużego czystego słoja, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, na 1 kg świeżych owoców jarzębiny wyciśnij sok z 1 cytryny. Całość zalej alkoholem tak, aby wszystkie owoce były dokładnie przykryte alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców np. za pomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek jeszcze na 4 - 6 dni, po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

     Zastosowanie naleweczki :
 Nalewkę z owoców jarzębiny stosuje się dla wzmocnienia pracy serca, a także w zaburzeniach trawienia.
 Pijemy 1 łyżkę stołową nalewki zmieszaną z niedużą ilością przegotowanej letniej wody.


        Ostrzeżenie :
 Owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy, dlatego spożywanie ich w stanie surowym może skończyć się wymiotami lub biegunką. Aby uniknąć tego, surowe owoce jarzębiny trzeba przed użyciem sparzyć lub przemrozić, dlatego owoce przeznaczone do nalewki muszą być podpieczone w piekarniku.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

                                 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !


                              


poniedziałek, 20 września 2021

Wino z owoców dzikiej róży.

 

Owoce dzikiej róży zawierają dużo witaminy C.

 

 Wino z owoców dzikiej róży jest winem dość popularnym i lubianym, a to dzięki jego jego walorom nie tylko smakowym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Picie wina ( oczywiście w umiarkowanych ilościach, wystarczy jedna lampka dziennie ) wzmacnia układ odpornościowy naszego organizmu oraz działa przeciwzapalnie. Polecane jest ono szczególnie osobom dorosłym, które zmagają się z powtarzającymi się w okresie jesienno-zimowym infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce dzikiej róży zawierają również wiele przeciwutleniaczy, czyli związków, którym przypisuje się działanie ochraniające w przypadku chorób układu krążenia. Owoce te są również bogate w witaminy B1, B2, A, E, K. Są również źródłem kwasów organicznych, pektyn, kwasu foliowego, garbników, karotenoidów i flawonoidów. Wino z dzikiej róży posiada również właściwości moczopędne. Dzięki temu, wyjątkowo sprawdza się w leczeniu zakażeń układu moczowego.


Składniki :

3 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
7 l wody ( najlepiej źródlanej )
2,5 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
5 g pożywki dla drożdży
drożdże winiarskie ( np. Malaga, Burgund, Tokaj )

Sposób wykonania :

 Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać w suchy dzień z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Zebrane owoce oczyszczamy z zeschłych kwiatów, usuwamy owoce chore oraz inne zanieczyszczenia. Odważamy odpowiednią ilość oczyszczonych owoców (3 kg), płuczemy w wodzie, a następnie osuszamy. Wsypujemy do foliowych woreczków, wkładamy do zamrażarki na 24 - 48 godzin. Zamiast przemrażania, możemy zebrać owoce po przymrozkach. Rozmrożone owoce wsyp do czystego balonu, aby łatwiej je tam przesypać, możesz użyć lejka z szeroką końcówką , nie będą się rozsypywać poza balon. Owoce zalej 3 l przegotowanej gorącej wody. Podczas gdy zawartość balonu będzie się studzić, przygotuj w tym czasie syrop cukrowy. 1,5 kilograma cukru rozpuść w 3 litrach ciepłej wody. Przygotuj też matkę drożdżową , według przepisu na opakowaniu drożdży. Gdy nastaw w balonie ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj pożywkę oraz kwasek cytrynowy. Następnie dodaj przygotowane drożdże i wystudzony syrop cukrowy, całość wymieszaj. Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Do rurki wlej trochę wody, aby nastaw mógł odpowiednio pracować. Odstaw balon w ciepłe miejsce na około tydzień. Mniej więcej po tygodniu zagotuj 1 l wody rozpuść w niej pozostały cukier ( 1 kg ). Wystudzony syrop wlej do balona, wymieszaj. Balon ponownie szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na około miesiąc. W tym czasie drożdże będą pracować, nastaw będzie fermentował. Po miesiącu usuń owoce z balona, wyciśnij resztki płynu z owoców. Nastaw ponownie wlej do balona i zamknij szczelnie krokiem z rurką fermentacyjną. Odstaw do dofermentowania i wyklarowania się wina. Gdy wino przestanie pracować ( bulgotać ), a na spodzie powstanie osad możemy zlać wino do butelek. Najlepiej zrobić to przy pomocy wężyka, ostrożnie zlewamy wino znad osadu, aby go nie zmącić. Na butelki naklejamy etykiety z opisem, rodzajem i datą sporządzenia trunku. Szczelnie zakorkowane butelki z winem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 Wino z owoców dzikiej róży ma ładny herbaciany kolor, przyjemny smak, a co najważniejsze zawiera dużo cennych składników dla naszego zdrowia.

      Rada :
 Podczas końcowej produkcji wina warto kontrolować jego smak, wino jest dość wytrawne, dlatego możemy je dosłodzić syropem cukrowym przygotowanym np. z 0,5 l wody i 0,5 kg cukru.


Moje wino z owoców dzikiej róży rocznik 2021.


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/


 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




    Na zdrowie !

  

niedziela, 19 września 2021

Nalewka z owoców głogu ( dobra na serce ).

 

Owoce głogu.

 
 

Składniki :
2 i 1/2 kg owoców głogu
0,5 l miodu
1 mandarynka bez skórki, białej błonki i pestek
1/2 cytryny bez skórki, białej błonki i pestek
wysuszona skórka z 1/4 cytryny
2 l alkoholu 50 %

Sposób wykonania :
 Owoce głogu opłucz, osusz, podziel na dwie równe części, włóż do zamrażarki na co najmniej 2 tygodnie. Następnie rozmrożony głóg wsyp czystych dwóch słoi. W pierwszym słoju zalej owoce miodem, wymieszaj, słój zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. W tym czasie często mieszaj zawartość słoja, najlepiej dwa razy dziennie. Następnie wlej do słoja 1 l alkoholu oraz wrzuć plastry cytryny i mandarynki. Słój ponownie szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Do drugiego słoja wsyp drugą połowę owoców głogu, zalej 1 l alkoholu. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie wrzuć do słoja wysuszoną skórkę z cytryny połamaną na mniejsze kawałki. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Pamiętaj o wstrząsaniu słojem. Następnie przecedź zawartość obu słoi przez gęste sitko, odczekaj chwilę, aby skapały resztki płynu. Połącz oba płyny ze sobą , przefiltruj przez bibułę lub gazę. Trunek wlej do czystego słoja, słój zamnij wieczkiem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Po tym czasie zlej ostrożnie, aby nie zmącić osadu płyn znad osadu. Osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
 Nalewka ta ma kolor markowego koniaku, im dłużej leżakuje, tym jej smak bardziej się harmonizuje.

 Wszystkie nalewki na owocach głogu regularnie pite w niewielkich ilościach wspomagają pracę serca.

 Rada : Aby otrzymać 2 l alkoholu 50 % należy zmieszać 1060 ml spirytusu 95 % z 1000 ml przegotowanej i ostudzonej wody.


 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !

 

 

piątek, 17 września 2021

Nalewka z dzikiej róży ( z miodem i cytryną ).

 

Owoce dzikiej róży.

 

  Nalewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu.  Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje przeziębieniowe, dzięki zawartości witaminy C. Kieliszek nalewki wypity raz dziennie  wzmocni odporność naszego organizmu. Nalewka ta ma ładny łososiowo - herbaciany kolor. 



Składniki :
1 kg owoców dzikiej róży
1 l alkoholu 50 %
1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
1 szklanka ( 250 ml ) wody, najlepiej źródlanej
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania :
 Owoce róży opłucz, osusz, odetnij kwiatostany i ogonki, wsyp do słoja. Zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Następnie zlej nalew z owoców do drugiego słoja, a owoce zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tygodniu płyn zlej z owoców, a owoce dokładnie osącz na sitku z resztek soku. W zlanym płynie rozpuść miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Połącz oba płyny ze sobą. Słój zamknij i odstaw do sklarowania na 6 miesięcy. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 Rada : Aby otrzymać 1  l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 



PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

  

 

 Życzę zdrowia !