Owoce głogu. |
Składniki :
2 i 1/2 kg owoców głogu
0,5 l miodu
1 mandarynka bez skórki, białej błonki i pestek
1/2 cytryny bez skórki, białej błonki i pestek
wysuszona skórka z 1/4 cytryny
2 l alkoholu 50 %
Sposób wykonania :
Owoce
głogu opłucz, osusz, podziel na dwie równe części, włóż do zamrażarki
na co najmniej 2 tygodnie. Następnie rozmrożony głóg wsyp czystych dwóch
słoi. W pierwszym słoju zalej owoce miodem, wymieszaj, słój zamknij
wieczkiem i odstaw na tydzień. W tym czasie często mieszaj zawartość
słoja, najlepiej dwa razy dziennie. Następnie wlej do słoja 1 l alkoholu
oraz wrzuć plastry cytryny i mandarynki. Słój ponownie szczelnie
zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby
od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Do
drugiego słoja wsyp drugą połowę owoców głogu, zalej 1 l alkoholu. Słój
zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij
słojem. Po tym czasie wrzuć do słoja wysuszoną skórkę z cytryny połamaną
na mniejsze kawałki. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Pamiętaj
o wstrząsaniu słojem. Następnie przecedź zawartość obu słoi przez gęste
sitko, odczekaj chwilę, aby skapały resztki płynu. Połącz oba płyny ze
sobą , przefiltruj przez bibułę lub gazę. Trunek wlej do czystego słoja,
słój zamnij wieczkiem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące.
W tym czasie nalewka będzie się klarować. Po tym czasie zlej ostrożnie,
aby nie zmącić osadu płyn znad osadu. Osad przefiltruj, połącz płyny ze
sobą , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej
etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze w ciemne miejsce na 6
miesięcy.
Nalewka ta ma kolor markowego koniaku, im dłużej leżakuje, tym jej smak bardziej się harmonizuje.
Wszystkie nalewki na owocach głogu regularnie pite w niewielkich ilościach wspomagają pracę serca.
Rada : Aby otrzymać 2 l alkoholu 50 % należy zmieszać 1060 ml spirytusu 95 % z 1000 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i
lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !