czwartek, 30 czerwca 2022

Nalewka malinowa ( francuska ).

 

Na nalewkę wybieramy dojrzałe zdrowe maliny.

 

 Nalewka z malinowa to jedna z cenniejszych nalewek, Jest ceniona nie tylko za smak i aromat, ale także za prozdrowotne właściwości. Owoce malin są bogatym źródłem witamin (B1, B2, B6, PP i C), składników mineralnych między innymi wapnia, potasu, magnezu, żelaza oraz kwasów organicznych : kwasu jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego. Dzięki zawartości w tych owocach wcześniej wymienionych składników nalewka malinowa stanowi doskonały specyfik w walce z przeziębieniem. Nalewka malinowa pobudza gruczoły potowe, redukuje gorączkę, ma działanie przeciwzapalne. Z podanych składników wyjdzie nam dość duża ilość trunku, ale można zmniejszyć proporcje do własnych potrzeb np. przygotować nalewkę z 2 lub1 kg malin.



Owoce malin są bogatym źródłem witamin (B1, B2, B6, PP i C), składników mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, żelaza) i kwasów organicznych (kwasu jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego

https://bonavita.pl/nalewka-malinowa-wlasciwosci-na-przeziebienie-jak-zrobic-nalewke-malinowa.
Owoce malin są bogatym źródłem witamin (B1, B2, B6, PP i C), składników mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, żelaza) i kwasów organicznych (kwasu jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego).

https://bonavita.pl/nalewka-malinowa-wlasciwosci-na-przeziebienie-jak-zrobic-nalewke-malinowa
Owoce malin są bogatym źródłem witamin (B1, B2, B6, PP i C), składników mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, żelaza) i kwasów organicznych (kwasu jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego).

https://bonavita.pl/nalewka-malinowa-wlasciwosci-na-przeziebienie-jak-zrobic-nalewke-malinowa

Składniki :
3 kg dobrze dojrzałych malin
50 dkg cukru pudru
4 l spirytusu 50 % 

Sposób wykonania :
 Maliny oczyść, wsyp do makutry, dodaj cukier puder, rozetrzyj na miazgę drewnianą pałką. Makutrę przykryj lnianą ściereczką , odstaw w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie utarte maliny przełóż do słoja, zalej alkoholem, dokładnie wymieszaj, przecedź przez gęste sitko lub gazę. Otrzymany płyn wlej do drugiego słoja, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Gdy nalewka się sklaruje, zlej płyn znad osadu, przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw nalewkę w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka dojrzeje.

 
 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                               

   Na zdrowie !

 

 

środa, 29 czerwca 2022

Nalewka z leśnych jagód ( korzenna ).

 

Leśne jagody  ( borówki ).

 

  Nalewka z jagód leśnych ( borówek ) reguluje procesy trawienne, łagodzi stany zapalne żołądka, pomaga na utratę apetytu. Można stosować ją leczniczo przy przeziębieniu, anginie, zapaleniu płuc oraz oskrzeli. Nalewka według tego przepisu nie tylko ma właściwości zdrowotne, lecz także dzięki dodaniu przypraw bardzo dobre walory smakowe.

 

Składniki :
1 kg leśnych jagód ( borówek )
2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )
70 dkg cukru
1 l spirytusu 95 %
otarta skórka z połowy pomarańcza
2 g świeżego kłącza tataraku
1 cm kory cynamonu
4 goździki

Sposób wykonania :

 Jagody przebierz, usuń liście, gałązki, ogonki, opłucz, osusz na sicie z nadmiaru wody. Rozgnieć lekko widelcem lub drewnianą pałką , wrzuć do czystego, dużego słoja lub garnka, przykryj lnianą ściereczką. Słój postaw w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na kilka godzin. Następnie za pomocą wyciskarki lub sokowirówki wyciśnij z owoców sok. Otrzymany sok wlej do rondelka, dodaj przyprawy : lekko rozgniecione w moździerzu goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz kłącze tataraku. Rondelek podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Po wystygnięciu przefiltruj przez gazę. Z wody i cukru przygotuj syrop, wystudź go. Pamiętaj, aby podczas gotowania syropu cały czas go powoli mieszać, aby się nie przypalił. Do dużego, czystego słoja wlej przefiltrowany wcześniej sok jagodowy, wystudzony syrop, spirytus. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki np. przez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek jeszcze raz, rozlej do butelek, najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 



                                
       Na zdrowie  !

 

 

niedziela, 26 czerwca 2022

Likier truskawkowo - śmietankowy.

 

Likier truskawkowo - śmietankowy.

Na likier wybieramy dorodne dobrze dojrzałe słodkie zdrowe truskawki. 


Składniki :

30 dkg dojrzałych truskawek
250 ml alkoholu 45 - 50 %
125 ml mleka 2 %
125 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/4 szklanki cukru

Sposób wykonania :

 Truskawki myjemy na sitku pod bieżącą wodą , usuwamy szypułki, przekrawamy na połówki ( duże owoce na ćwiartki ). Pokrojone owoce wsypujemy do czystego litrowego słoja. Zalewamy alkoholem, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na 7 - 10 dni ( nie dłużej, bo truskawki mogą nam zrobić się gorzkie ). W tym czasie kilka razy wstrząsamy słojem, aby składniki się zmieszały. W dniu, w którym będziemy przygotowywać likier mleko mieszamy ze śmietaną w emaliowanym garnuszku. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mieszamy. Garnek stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy. W tym czasie często mieszamy, aby mikstura się nam nie przypaliła. Gdy się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przecedzamy do garnka z miksturą nastaw truskawkowy ( na garnek kładziemy sitko, na sitko gazę złożoną we czworo, na gazę wylewamy nastaw truskawkowy ). Wyciskamy resztki soku z owoców. Owoce wyrzucamy, otrzymany płyn dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły ze sobą . Likier rozlewamy do butelek ( najlepiej małych 200 - 250 ml ), szczelnie zamykamy korkami. Odstawiamy do lodówki na dolną półkę na dobę. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Likier najlepiej przechowywać w lodówce na dolnej półce. Możemy przechowywać go maksymalnie kilka tygodni. Przed użyciem warto wstrząsnąć butelką . Likier podajemy schłodzony. Smacznego !

 

 Rada : Aby otrzymać alkohol o stężeniu około 48 - 50 % wystarczy zmieszać w równych proporcjach spirytus z wodą .

 

Truskawki macerujemy w alkoholu 7 - 10 dni.

Z tej porcji składników wyszło mi 3 małe butelki.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                                

  Na zdrowie !

 

 

piątek, 24 czerwca 2022

Wino poziomkowe.

 

Na wino najlepsze będą poziomki leśne.

 Najlepsze wino będzie, gdy zrobimy je z poziomek leśnych. Poziomki leśne mają więcej aromatu i są smaczniejsze, ale z tych ogrodowych też wino będzie dobre. Z poziomek rzadko robimy wina, gdyż ich po prostu szkoda, ale jeśli mamy ich w nadmiarze, a nie chcemy aby się zmarnowały, możemy z nich przygotować wino poziomkowe.

Składniki : 

2 kg dojrzałych poziomek ( najlepiej leśnych )
80 dkg cukru
1 l wody
szczypta kwasku cytrynowego

Sposób wykonania :

 Poziomek nie powinno się myć w wodzie po zbiorach, ponieważ stracą smak i aromat, dlatego poziomki najlepiej zbierać po deszczu lub porannej rosie, oczywiście, gdy już obeschną z wody. Jeśli już je myjemy to gdy są z szypułkami. Do niedużego emaliowanego garnka wsypujemy poziomki, rozgniatamy je tłuczkiem na papkę . Wsypujemy cukier, wlewamy 0,5 l wody, całość dokładnie mieszamy.  Następnie przelewamy miazgę do większego czystego słoja. Słój przykrywamy lnianą ściereczką, zawiązujemy ją sznurkiem lub gumką , aby do środka nie dostały się muszki. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Trzeba pamiętać, aby w tym czasie wstrząsać słojem 2 - 3 razy dziennie. Następnie przecedzamy moszcz przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki soku z owoców. Wyciśnięte owoce wsypujemy z powrotem do słoja, zalewamy 0,5 l przegotowanej i wystudzonej wody, mieszamy. Odstawiamy na dobę , w ten sposób wydobędziemy resztki cennych składników z owoców. Na drugi dzień ponownie filtrujemy zawartość słoja przez gazę . Do płynu dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy, aby się rozpuścił ( dzięki dodaniu kwasu nasze wino nie straci ładnego koloru ). Wlewamy płyn do małego gąsiorka, zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Jeśli ktoś nie ma gąsiorka może nastawić wino w większej butelce np. po szampanie, winie.  Gąsiorek odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce do fermentacji. Dalej postępujemy jak zwykle z winami. Po całkowitym ustaniu fermentacji i wyklarowaniu się wina, rozlewamy do butelek.  

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 

    Życzę zdrowia !