Na wino najlepsze będą poziomki leśne. |
Najlepsze wino będzie, gdy zrobimy je z poziomek leśnych. Poziomki leśne mają więcej aromatu i są smaczniejsze, ale z tych ogrodowych też wino będzie dobre. Z poziomek rzadko robimy wina, gdyż ich po prostu szkoda, ale jeśli mamy ich w nadmiarze, a nie chcemy aby się zmarnowały, możemy z nich przygotować wino poziomkowe.
Składniki :
2 kg dojrzałych poziomek ( najlepiej leśnych )
80 dkg cukru
1 l wody
szczypta kwasku cytrynowego
Sposób wykonania :
Poziomek nie powinno się myć w wodzie po zbiorach, ponieważ stracą smak i aromat, dlatego poziomki najlepiej zbierać po deszczu lub porannej rosie, oczywiście, gdy już obeschną z wody. Jeśli już je myjemy to gdy są z szypułkami. Do niedużego emaliowanego garnka wsypujemy poziomki, rozgniatamy je tłuczkiem na papkę . Wsypujemy cukier, wlewamy 0,5 l wody, całość dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy miazgę do większego czystego słoja. Słój przykrywamy lnianą ściereczką, zawiązujemy ją sznurkiem lub gumką , aby do środka nie dostały się muszki. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Trzeba pamiętać, aby w tym czasie wstrząsać słojem 2 - 3 razy dziennie. Następnie przecedzamy moszcz przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki soku z owoców. Wyciśnięte owoce wsypujemy z powrotem do słoja, zalewamy 0,5 l przegotowanej i wystudzonej wody, mieszamy. Odstawiamy na dobę , w ten sposób wydobędziemy resztki cennych składników z owoców. Na drugi dzień ponownie filtrujemy zawartość słoja przez gazę . Do płynu dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy, aby się rozpuścił ( dzięki dodaniu kwasu nasze wino nie straci ładnego koloru ). Wlewamy płyn do małego gąsiorka, zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Jeśli ktoś nie ma gąsiorka może nastawić wino w większej butelce np. po szampanie, winie. Gąsiorek odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce do fermentacji. Dalej postępujemy jak zwykle z winami. Po całkowitym ustaniu fermentacji i wyklarowaniu się wina, rozlewamy do butelek.