Likier jest smaczny, aromatyczny, mocno truskawkowy, nie jest za słodki, przynajmniej jak dla mnie. Jeśli ktoś lubi likiery słodkie, może dodać więcej cukru.
Polecam ten przepis !
Składniki :
40 dkg dojrzałych truskawek
100 ml wody
10 dkg cukru
125 ml wódki 40 %
125 ml spirytusu 95 %
sok ze średniej cytryny
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Sposób wykonania :
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym z niedużym rondelku lub garnuszku emaliowanym. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki, rozgniatamy tłuczkiem, a następnie miksujemy blenderem przez chwilę. Miksujemy do momentu, aż owoce całkiem się rozpadną . Do wystudzonego syropu wlewamy sok z cytryny, a następnie wlewamy syrop do zmiksowanych truskawek, mieszamy. Na końcu wlewamy spirytus wymieszany z wódką cienkim strumieniem cały czas mieszając. Mieszamy jeszcze przez chwilę , aby składniki się połączyły ze sobą . Trunek rozlewamy do butelek ( najlepiej o pojemności około 250 ml ), butelki szczelnie zamykamy. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie likier truskawkowy jest gotowy do picia. Likier przechowujemy w chłodnym miejscu ( np. w lodówce na dolnej półce ) nie dłużej niż kilka tygodni. Przed podaniem warto wstrząsnąć butelką , ponieważ likier podczas dłuższego przechowywania może się trochę rozwarstwić.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !