Nalewka ta ma bardzo ciekawy aromat i smak. Dobra gdy mamy dolegliwości żołądkowo-jelitowe, poprawia trawienie. Nalewka z zielonych orzechów włoskich ma działanie bakteriobójcze, między innymi niszczy paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki oraz inne oporne szczepy bakterii. Jest także doskonała w walce z grzybami, pasożytami i drożdżami w naszym układzie pokarmowym.
Składniki :
30 dkg zielonych orzechów włoskich
500 ml spirytusu 95 %
250 ml koniaku
250 ml wody
250 ml miodu płynnego
kawałek kory cynamonu
4-5 szt. goździków
Sposób wykonania :
Orzechy
opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub plasterki wraz z łupami, wrzuć do
słoja. Dodaj goździki, korę cynamonu, zalej spirytusem. Słój zamknij i
odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj , aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po
tym czasie zagotuj wodę, rozpuść w niej miód, odszumować. Do gorącego
syropu, powoli, cienkim strumieniem wlewaj przecedzony nalew z orzechów,
a następnie koniak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień.
Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek,
zakorkuj. Zabutelkowaną nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne,
ciemne miejsce, aby dojrzała.
Nalewka orzechowa pobudza apetyt, oraz reguluje procesy trawienne, dlatego warto ją podawać po obfitych, tłustych posiłkach.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !