Dojrzewające owoce agrestu. |
Dlaczego warto zrobić nalewkę z agrestu ? Korzyści jest wiele, poza walorami smakowymi, nalewka ma delikatny smak i ciekawy aromat, ma ona działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, a także świetnie podnosi odporność naszego organizmu. Ponadto nalewka agrestowa, zmniejsza zmęczenie, zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Ciekawostką jest, że obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jeszcze bardziej je wzmacnia. Oczywiście nalewkę pijemy z umiarem, wystarczy kieliszek trunku dziennie, bo tylko wtedy będzie działać ona na naszą korzyść.
Składniki :
1 kg dojrzałego słodkiego agrestu
1/2 kg cukru
1 l wódki 40 %
1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób wykonania :
Agrest
oczyść z szypułek i ogonków, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sicie
lub cedzaku, osącz z nadmiaru wody. Wsyp do czystego słoja. Owoce
rozgnieć ( np. drewnianą pałką ). Dodaj cukier, wanilię rozciętą na pół
wzdłuż, lub cukier waniliowy, zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie
zamknij i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Po tym
czasie przefiltruj nalewkę np. przez gazę , rozlej do czystych butelek,
zakorkuj. Odstaw jeszcze w chłodne, ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, aby
naleweczka dojrzała, nabrała aromatu i odpowiedniego smaku.
Rada : Najlepszy
do nalewki jest agrest z własnego ogrodu, który dojrzewa w słońcu z
dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Nalewka z takich owoców
będzie doskonała w smaku i aromacie !
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !