Na nalewkę najlepszy będzie rabarbar z czerwonymi łodygami. |
Na nalewkę najlepszy jest rabarbar zbierany na przełomie maja i czerwca (najpóźniej do 15 czerwca), który ma ładnie wybarwione na czerwono łodygi. Rabarbar zbierany w tym okresie i o czerwonych łodygach ma mniej szkodliwego kwasu szczawiowego. Nalewka ma jasnozłoty kolor, jest orzeźwiająca, podajemy ją na stół lekko schłodzoną . Nalewka z rabarbaru polecana jest jako środek na uciążliwe wzdęcia i zaparcia, wspomaga wypróżnianie się . Nalewkę możemy przygotować z dodatkiem lub bez dodatku laski wanilii. Gdy dodamy laskę wanilii, nasza naleweczka będzie mieć bardziej subtelny smak oraz będzie bardziej wyjątkowa.
Składniki :
2 kg rabarbaru o czerwonych łodygach
1 l alkoholu 40 - 60 %
30 dkg cukru ( może być trzcinowy )
1 laska wanilii ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy z nadmiaru wody, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki razem ze skórką o długości około 1 - 2 cm, wrzucamy do czystego słoja. Zalewamy rabarbar alkoholem, dodajemy wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 - 6 tygodni. W tym czasie wstrząsamy lekko słojem co pewien czas. Po tym czasie zlewamy płyn do drugiego słoja ( słój szczelnie zamykamy ), natomiast rabarbar zasypujemy cukrem. Wstrząsamy słojem, aby cukier dokładnie oblepił kawałki rabarbaru. Zamykamy słój wieczkiem i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. W ten sposób wydobędziemy resztki alkoholu i cennego soku z rabarbaru. Następnie zlewamy syrop z rabarbaru i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem alkoholowym. Otrzymany trunek filtrujemy i rozlewamy do butelek. Możemy też wlać go do słoja z kranikiem i rozlać do butelek po wyklarowaniu. Butelki szczelnie zamykamy korkami oraz naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy nalewkę w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Najlepsze walory rabarbarówki osiągniemy po roku dojrzewania.
Rada : Rabarbar możemy kupić na bazarze lub w sklepie, ale najlepszy będzie z własnego lub babcinego ogródka. Rabarbar na nalewkę musi być świeży i zdrowy, bez oznak chorób i obić, które mogą się zacząć już psuć.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !