Dojrzewające owoce morwy czarnej. |
Morwa czarna zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz minerały (żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor), a także flawonoidy, kwas foliowy, kumaryny oraz taniny. Nalewka z morwy czarnej wzmacnia odporność naszego organizmu, poprawia trawienie, a także korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Wystarczy kieliszek naleweczki dziennie.
Składniki :
0,5 kg dojrzałych owoców morwy czarnej
0,5 l czystej wódki 40%
20 dkg cukru
sok z 1 cytryny
Sposób wykonania :
Owoce
morwy czarnej opłucz na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do czystego
słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne
miejsce na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie
dodaj sok wyciśnięty z cytryny ( bez pestek ! ), zalej wódką ,
wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe,
ciemne miejsce. Po tym czasie masę owocową przecedź na sitku, drewnianą
pałką wyciśnij resztki soku z owoców. Uzyskany płyn przefiltruj przez
gęstą gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek z ciemnego
szkła, zakorkuj i odstaw jeszcze na miesiąc do piwnicy lub inne ciemne,
chłodne miejsce.
Zastosowanie :
Pij
po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako
środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający
wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych.
Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a
także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !