Ajerkoniak na winiaku. |
Najlepszy ajerkoniak będzie, gdy użyjemy domowych jajek lub kupionych na bazarze z pewnego źródła, nie tych z hipermarketu !
Składniki :
10 żółtek dużych jajek
1 l dobrego winiaku
30 dkg cukru
2 małe opakowania cukru waniliowego
Sposób wykonania :
Jajka
dokładnie umyj, włóż do wrzącej wody na 10 sekund. Oddziel żółtka od białek.
Następnie żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę w
blenderze na wysokich obrotach. Gdy cukier się już całkiem rozpuści,
zmniejsz obroty na najmniejsze i powoli wlewaj do masy alkohol. Miksuj
przez 5 minut, aby składniki się dokładnie połączyły. Gotowy trunek
rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, zakorkuj. Jest gotowy do
picia, ale gdy poleży 2-3 dni smakuje jeszcze lepiej. Najlepszy
ajerkoniak będzie, gdy użyjemy domowych jajek nie tych z hipermarketu.
Jeśli nie ma ktoś domowych jajek to może kupić w sklepie, ale te
droższe, z wolnego wybiegu, warto więcej zapłacić. Gdy użyjemy dobrych
jajek nasz ajerkoniak będzie smaczniejszy i zdrowszy ! Przechowujemy go w
chłodnym pomieszczeniu np. w lodówce.
Ajerkoniak to źródło cennego wapnia. Jest zalecany osobą cierpiącym na osłabienie kości.
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Dzień Dobry. O jaki 1l winiaka chodzi ?
OdpowiedzUsuńWiniak, jest to wytrawna wódka sporządzana przez rozcieńczenie odleżałego spirytusu winnego (z winogron); o cechach smakowo-zapachowych zbliżonych do koniaku, barwy jasnobrązowej, produkowany z surowych destylatów winnych, leżakowanych kilka lat w beczkach dębowych; odpowiednikiem winiaku jest brandy.
Usuń