poniedziałek, 31 stycznia 2022

Ajerkoniak na winiaku.

 

Ajerkoniak na winiaku.

 

 Najlepszy ajerkoniak będzie, gdy użyjemy domowych jajek lub kupionych na bazarze z pewnego źródła, nie tych z hipermarketu !

 

Składniki :
10 żółtek dużych jajek
1 l dobrego winiaku
30 dkg cukru
2 małe opakowania cukru waniliowego 

Sposób wykonania :
 Jajka dokładnie umyj, włóż do wrzącej wody na 10 sekund. Oddziel żółtka od białek. Następnie żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę w blenderze na wysokich obrotach. Gdy cukier się już całkiem rozpuści, zmniejsz obroty na najmniejsze i powoli wlewaj do masy alkohol. Miksuj przez 5 minut, aby składniki się dokładnie połączyły. Gotowy trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, zakorkuj. Jest gotowy do picia, ale gdy poleży 2-3 dni smakuje jeszcze lepiej. Najlepszy ajerkoniak będzie, gdy użyjemy domowych jajek nie tych z hipermarketu. Jeśli nie ma ktoś domowych jajek to może kupić w sklepie, ale te droższe, z wolnego wybiegu, warto więcej zapłacić. Gdy użyjemy dobrych jajek nasz ajerkoniak będzie smaczniejszy i zdrowszy ! Przechowujemy go w chłodnym pomieszczeniu np. w lodówce.
 Ajerkoniak to źródło cennego wapnia. Jest zalecany osobą cierpiącym na osłabienie kości.

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




  Na zdrowie !
 



2 komentarze:

  1. Dzień Dobry. O jaki 1l winiaka chodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Winiak, jest to wytrawna wódka sporządzana przez rozcieńczenie odleżałego spirytusu winnego (z winogron); o cechach smakowo-zapachowych zbliżonych do koniaku, barwy jasnobrązowej, produkowany z surowych destylatów winnych, leżakowanych kilka lat w beczkach dębowych; odpowiednikiem winiaku jest brandy.

      Usuń