Nalewki
i likiery przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, może to
być np. chłodna spiżarnia lub piwniczka. Jeśli nie dysponujemy takimi
pomieszczeniami, to możemy przechowywać je w szafce ( na dolnej półce )
lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki
i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach
z ciemnego szkła. W ten sposób ograniczymy dostęp światła, które ma
negatywny wpływ na nasze domowe trunki. Duża ilość światła może
spowodować, że nasze alkohole stracą piękny kolor oraz część zdrowotnych
właściwości np. witamin. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić
odpowiednie warunki do przechowywania trunków, zwłaszcza tych
zdrowotnych ( ziołowo - korzennych ). Jeśli nie chcemy, aby na butelkach
osadzał się kurz podczas przechowywania, to możemy je przykryć szarym
papierem, płótnem np. starą ściereczką. Dobrze jest też włożyć butelki
do kartonu, a karton przykryć gazetami lub płótnem. Pamiętajmy też, aby
trunki były szczelnie zamknięte ! Korek musi być czysty, szczelny,
najlepiej nie używany, nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń.
Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty,
sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki
lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten
sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem
naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki czy likieru.
Pozdrawiam serdecznie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz