piątek, 7 stycznia 2022

Jak przechowywać nalewki i likiery.

 

 

  

  Nalewki i likiery przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, może to być np. chłodna spiżarnia lub piwniczka. Jeśli nie dysponujemy takimi pomieszczeniami, to możemy przechowywać je w szafce ( na dolnej półce ) lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. W ten sposób ograniczymy dostęp światła, które ma negatywny wpływ na nasze domowe trunki. Duża ilość światła może spowodować, że nasze alkohole stracą piękny kolor oraz część zdrowotnych właściwości np. witamin. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania trunków, zwłaszcza tych zdrowotnych ( ziołowo - korzennych ). Jeśli nie chcemy, aby na butelkach osadzał się kurz podczas przechowywania, to możemy je przykryć szarym papierem, płótnem np. starą ściereczką. Dobrze jest też włożyć butelki do kartonu, a karton przykryć gazetami lub płótnem. Pamiętajmy też, aby trunki były szczelnie zamknięte ! Korek musi być czysty, szczelny, najlepiej nie używany, nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń. Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty, sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki czy likieru.




              

  Pozdrawiam serdecznie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz