Kwiaty rumianku. |
Rumianek pospolity to wszechstronnie występująca roślina z rodziny astrowatych, która dzięki zawartym flawonoidom, związkom kumarynowym, oraz solom mineralnym znalazła szerokie spektrum zastosowań w lecznictwie domowym, oraz w produkcji kosmetyków. Kwiaty rumianku warto zbierać maju, kiedy to zaczynają one kwitnąć. Nalewka rumiankowa ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, wspomagające trawienie, jest doskonała na niestrawności, zaparcia oraz różne bóle układu trawiennego.
Składniki :
100 g suszonych kwiatów rumianku
0,5 l spirytusu 70 %
Sposób wykonania :
Rumianek
wsyp do słoja, zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij i odstaw w
ciepłe i jasne miejsce na 1 tydzień. Po tym czasie nalewkę przefiltruj
przez bibułę filtracyjną lub gazę. Przelej do butelki, zakorkuj. Na
butelkę naklej etykietę z opisem i datą sporządzenia trunku. Można ją
już pić.
Zastosowanie :
Nalewkę
rumiankową stosujemy przy zaburzeniach trawiennych, nieżyt żołądka i
jelit, w postaci 30-40 kropli nalewki na 50 ml wody. Możemy też jej
używać do płukania jamy ustnej przy zapaleniu lub podczas bólu gardła,
10 ml nalewki na 1 szklankę ciepłej wody.
Rada : Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej
zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć
informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany
w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w
sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i
prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz