środa, 5 stycznia 2022

Jak długo możemy przechowywać nalewki, likiery.

 

 

  

  Najkrócej możemy przechowywać domowe trunki, które w swoim składzie zawierają żółtka lub śmietankę np. likier śmietankowy czy ajerkoniak. Takie alkohole powinny być przechowywane w lodówce i to nie dłużej niż 1 miesiąc, chyba że przepis stanowi inaczej. Natomiast pozostałe nalewki i likiery najlepiej jest przechowywać do kilku lat. Później niektóre składniki trunków mogą się zacząć utleniać i wprowadzić charakterystyczny posmak, wspólny dla większości owoców. Nie będzie wyczuwalna charakterystyczna nuta dla danego owocu czy zioła. Do takiego wniosku doszli też niektórzy naukowcy zajmujący się alkoholami. Mówią , że domowe trunki powinny być wypite do 5 lat. Chociaż są od tej reguły wyjątki, bo niektóre nalewki czy likiery najlepiej smakują i mają najpiękniejszy bukiet smakowy po 5 i więcej latach. Chodzi tutaj szczególnie o trunki sporządzone z ziół. Przykładem tutaj może być nalewka benedyktynka, która dopiero po upływie 5 lat ma najlepszy bukiet smakowo zapachowy. Bardzo ważnym czynnikiem, który ma także wpływ na długość przechowywania, są warunki, w jakich  przechowujemy domowy trunek  !  Jeśli trunek przechowujemy w odpowiednich warunkach, to nie straci on tak szybko swoich cennych właściwości. Mam znajomych oraz czytałem w internecie, że niektórzy pili nalewki i likiery, które miały ponad 5, a nawet 10 lat. Mówią oni, że pite trunki mają już nieco odmienny smak od trunków niedawno sporządzonych, lecz nadal są wyczuwalne charakterystyczne smaki dla danych owoców czy ziół. Podsumowując temat, doszedłem do wniosku, że nie należy zbytnio przejmować się czasem leżakowania domowych trunków. Trzeba tylko pamiętać, aby nie zalegały w naszych piwniczkach w nieskończoność, bo wtedy na pewno stracą na jakości, ale czy to jest możliwe ? Na pewno wypijemy je wcześniej.




  Pozdrawiam serdecznie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz