Składniki :
1/2 kg owoców berberysu pospolitego
25 dkg cukru ( może być trzcinowy )
kilka cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru
1 laska wanilii
1/2 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Owoce
berberysu opłucz, osusz, włóż na noc do lodówki. Owoce lekko rozgnieć,
wsyp do czystego słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze
kawałki, plasterki imbiru, wsyp cukier. Całość zalej wódką , słój
szczelnie zamknij, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Słój
odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij
słojem. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko, a następnie
przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek
najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej
etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6
miesięcy.
Stosowanie naleweczki :
Nalewkę
pij przed jedzeniem 3 razy dziennie po 15 - 20 kropli. Nalewka ta
pomaga likwidować zaparcia oraz jest pomocna podczas przeziębień.
Rada : Owoce berberysu zbieramy, gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe, gdy nabiorą jaskrawo - czerwonej barwy, w sierpniu i wrześniu.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Głównym składnikiem czynnym w krzewach berberysu jest berberyna (1,5–2 proc.) wykazująca działanie przeciwpierwotniakowe, przeciwbakteryjne, a także spazmolityczne (rozkurczające mięśnie gładkie), żółciopędne i przeciwzapalne. Co ciekawe zawarte w tej roślinie alkaloidy izochinolinowe typu protoberberyny wykazują szczególną aktywność przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, do których należą m.in. ziarenkowce jak gronkowiec złocisty. Można się spotkać z informacją, że owoce berberysu są trujące. Zawierają one alkaloidy, które mogą się kumulować w wątrobie i mięśniu sercowym. Dodatkowo może zwiększać uwalnianie bilirubiny powodując żółtaczkę. Uważa się jednak, że stosowanie preparatów z berberysu ( herbatka, nalewka itp. ) w tradycyjnych nie dużych dawkach dawkach nie jest toksyczne. Ważne jest, aby berberysu nie spożywać przez dłuższy czas, ponieważ zawarta w nim berberyna odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce. Przed rozpoczęciem stosowania preparatów z berberysu ( herbatki, nalewki itp. ) należy zasięgnąć informacji, czy to w internecie w sprawdzonych źródłach czy u zaufanych, dobrze obeznanych z tematem zielarzy lub farmaceutów. Przeciwwskazaniem do spożywania berberysu jest ciąża oraz karmienie piersią. Wykonując nalewkę z berberysu warto ekstrahować surowiec alkoholem jak najdłużej. W ten sposób przejdzie więcej polifenoli z owoców berberysu do alkoholu. Czas jednak może wpłynąć na barwę nalewki, ponieważ zmniejsza się stężenie antocyjanów, które są odpowiedzialne za pożądaną barwę nalewki.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i
lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz