piątek, 1 grudnia 2023

Wino selerowe ( na potencję i odchudzanie ).

 

Seler to super warzywo.

 

 

Składniki :

50 dkg korzenia selera
1 l białego wina gronowego wytrawnego
50 ml spirytusu 95 %
10 dkg miodu ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Najlepszy na wino będzie seler z własnego ogródka lub z ekologicznej uprawy ! Korzeń selera oczyść, dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starty seler wrzuć do czystego wcześniej wyparzonego i osuszonego słoja. Zalej winem, spirytusem i płynnym miodem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 5 dni. Wato co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z selera. Wino rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Naklej na nie etykiety z opisem. Wino selerowe przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Wino nie nadaje się do długiego przechowywania, dlatego należy go zacząć pić zaraz po przygotowaniu. 

         Stosowanie :
 
Dzienna dawka wina selerowego nie powinna przekraczać 40 - 50 ml wina. Najlepiej jest rozłożyć tę ilość na 2 razy, rano i wieczorem po 20 - 25 ml wina. 

        Właściwości zdrowotne :
 
Wino selerowe można stosować przy kłopotach z pęcherzem moczowym, jest moczopędne. Ma także właściwości przeciwbólowe, pobudza przemianę materii, można go stosować w gośćcu i artretyzmie. Wino selerowe jest stosowane w oziębłości płciowej jako afrodyzjak. Jest także polecane osobą , które chcą schudnąć, czyli zrzucić parę zbędnych kilogramów. Pamiętaj, seler jest jednym z najwartościowszych warzyw ! Dziś mocno niedoceniany, a szkoda, bo zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników, jest ich aż 86 ! Już Hipokrates zalecał jedzenie selera, bo dzięki niemu chronimy swoje nerwy ( wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco ), usuwa złogi toksyn, pobudza przemianę materii, poprawia trawienie. 

 

               Życzę zdrowia !  

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz