Składniki :
40 - 50 g świeżych liści jemioły
1 l białego półwytrawnego lub półsłodkiego wina gronowego
50 ml spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Umyte liście jemioły rozdrobnij ( pokrój nożem ), wrzuć do czystego słoja. Zalej winem i spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 10 dni. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj wino przez gazę złożoną we czworo, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Właściwości wina :
Wino z jemioły zaleca się przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym krwi. Ma też działanie tonizujące, przeciwkrwotoczne oraz przeciwskurczowe.
Stosowanie :
Wino jemiołowe pijemy 2 - 3 razy dziennie po 50 ml wina przez okres 2 tygodni.
Uwaga !
Przy przyjmowaniu leków z jemioły zachodzi możliwość ich przedawkowania, wtedy mogą pojawić się nudności, biegunki, a nawet drgawki, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz