Składniki :
kilka dojrzałych grejpfrutów
czysta wódka 40 %
Sposób wykonania :
Jakie grejpfruty są najlepsze ? Wybieraj owoce o intensywnym kolorze, takie mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórkę i mało soku.
Owoce dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą letnią wodą, a następnie osusz je. Przekrój ostrym nożem, z miąższu wyjmij pestki, skórkę ( białą błonkę ) pokrój na małe kawałki. Pestki rozłóż cienką warstwą na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wysusz w piekarniku w temperaturze 50 - 60 C przez kilkanaście minut, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wilgoci. Wysuszone pestki utłuc w moździerzu, wsyp do czystego słoja. Dodaj pokrojone skórki, zalej alkoholem. Proporcje powinny być mniej więcej takie : 2/3 szklanki pestek i skórek, 2 szklanki wódki ( 500 ml ). Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 12 - 14 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z pulpy. Nalewkę rozlej do małych buteleczek ( najlepiej z zakraplaczem ). Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa do użycia.
Właściwości naleweczki :
Nalewka z pestek grejpfruta ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze. Wspiera odporność organizmu, przeciwdziała infekcjom. Pomaga w usuwaniu dolegliwości trawiennych, takich jak zaparcia, biegunka czy wzdęcia. Hamuje rozwój takich chorób jak miażdżyca, choroby serca, a nawet nowotwory.
Stosowanie nalewki :
Profilaktycznie 8 - 12 kropli nalewki rozpuść w 200 ml wody, pij 2 - 3 razy dziennie. W razie potrzeby zwiększ dawkę .
Kiedy nie można stosować nalewki z grejpfruta :
Kobietą w ciąży, osobom chorym na cukrzycę , jeśli masz uczulenie na cytrusy, jeśli zażywasz leki szczególnie stosowanych w nadciśnieniu, w zapobieganiu odrzutom przeszczepów czy w chorobach wątroby.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz